Τοποθέτηση Προέδρου ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας στην επιτροπή για τη διοικητική διαίρεση της Αλβανίας

Τοποθέτηση Προέδρου ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας στην  επιτροπή για τη διοικητική διαίρεση της Αλβανίας

Τοποθέτηση του Προέδρου Ομόνοιας Χιμάρας, Φρεντη Μπελερη, ο οποίος συμμετείχε στις 5/7/2022 στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή «Για τη Διοικητική-Εδαφική Μεταρρύθμιση στη Δημοκρατία της Αλβανίας», κατόπιν αιτήματος του βουλευτή κ. Ευάγγελου Ντουλε, μέλους της Ειδικής Επιτροπής.

Φρέντης Μπελέρης: «Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μας δίνετε, αλλά θα ήμουν πιο ευχαριστημένος αν διορθωνόταν η αδικία που έγινε το 2014.

Η διοικητική διαίρεση του 2014 για το Δήμο Χιμάρας, ηταν μία αποτυχημένη διαίρεση, καθότι αντιβαίνει το αρθρο 108 / παράγραφος 2 του αλβανικού σύνταγματος το οποίο δηλώνει ρητά ότι η διοικητική διαίρεση γίνεται με νόμο αντιπροσωπεύοντας τη θέληση των κοινωνιών που συγχωνεύονται -πράγμα το οποίο δεν συνέβη στην περίπτωση μας-, αλλά ενώνει κοινότητες που έχουν την ίδια παράδοση, κουλτούρα και συνήθειες.

Η διαίρεση του 2014 είχε μια ακόμα επιδίωξη, την μείωση του κόστους της διοίκησης και της γραφειοκρατίας, το οποίο θα διετίθετο σε επενδύσεις. Ούτε αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Και οι τρεις διοικητικές μονάδες του Δήμου Χιμάρας, πριν το 2014, είχαν 140 υπαλλήλους, σήμερα έχουν 250 υπαλλήλους, συν τους υπαλλήλους της υδροδότησης που είναι μια ξεχωριστή εταιρεία, συν τους υπαλλήλους της καθαριότητας που είναι επίσης ιδιωτικού χαρακτήρα.

Το γραφειοκρατικό και οικονομικό κόστος έχει διπλασιαστεί, αλλά οι υπηρεσίες έχουν χειροτερέψει, γιατί το εύρος του δήμου δεν βοηθά. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει πολλες φορες δημοσια για τις υπηρεσίες καθαρισμού του δήμου και την κακή κατάσταση. Ακόμη, τα μισά χωριά του Δήμου Χιμάρας σήμερα είναι χωρίς υδροδότηση και χωρίς νερό.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σκεφτείτε το θέμα με μεγάλη προσοχή, καθώς η διαίρεση του 2014 απέβη καταστροφική και για τις δυο κοινότητες, και το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η κοινότητα η οποία υποτίθεται θα βοηθούσε, από τα χωριά Lumi Vlore's, τα οποία μεχρι και πρόσφατα δεν ηταν εύκολα προσβάσιμα. Δηλαδή, για να μεταβεί ένας πολίτης από το Terbac στη Χιμαρα χρειαζόταν 7 ώρες, πλέον ο δρόμος έχει γίνει, αλλά τώρα χρειάζεται 2 ώρες. Όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες δεν βρίσκονται στη Χιμαρα, αλλά στον Αυλωνα, και αν ρωτήσεις τους κατοίκους των χωριών αυτών, ενδιαφέρονται περισσότερο για την πρόσβαση στον Αυλωνα, καθώς εκεί βρίσκονται οι υπηρεσίες που αφορούν την εκπαίδευση, τα δικαστήρια και λοιπά. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας παρουσίασαν ενώπιον της επιτροπής τους προβληματισμούς και τις παρατηρήσεις τους για την εφαρμογή της διοικητικής-εδαφικής μεταρρύθμισης του 2014, σε περιοχές με την ιστορική παρουσία της ελληνικής μειονότητας, που αφορούσαν κυρίως:

  • τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ,
  • τη διατήρηση της δημογραφικής σύνθεσης στις μειονότητες,
  • την έλλειψη επενδύσεων υποδομής,
  • την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα
  • και τη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου