Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το «ξεπούλημα» του Βουθρωτού

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το «ξεπούλημα» του Βουθρωτού

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση του Βουθρωτού μέσω ενός ιδρύματος που δημιουργήθηκε μέσω εταιρικής σχέσης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Αλβανοαμερικανικού Ταμείου Ανάπτυξης (ΑΑDF).

Το 2020, ο νόμος άλλαξε για να επιτρέψει στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Βουθρωτού να ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και έναν «στρατηγικό εταίρο» ως μέρος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτούt».

Το σχέδιο εκπονήθηκε από βρετανικό δικηγορικό γραφείο με εντολή του AADF.

Τώρα, επιβεβαιώνεται ότι το AADF θα είναι μέρος του "Butrint Management Foundation", το οποίο θα δει τον ιστότοπο να ελέγχεται εν μέρει από ιδιωτικό φορέα για πρώτη φορά στην ιστορία του και θα συμμετάσχει στη διαχείρισή του για περίοδο δέκα ετών με αντάλλαγμα επιχορήγηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τη Δευτέρα, το σχέδιο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 75 υπέρ, 18 κατά και μία αποχή.

Εκτεταμένη οργή έχει προκληθεί για το σχέδιο, την οποία η Αλβανίδα υπουργός Πολιτισμού Έλβα Μαρκαρίτι χαρακτήρισε «θεατρινισμό» κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

«Δεν σχετίζεται με κανένα μυστικό σχέδιο, αλλά μόνο για καλή διαχείριση», είπε, προσθέτοντας ότι το σχέδιο νόμου είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και τις συστάσεις της UNESCO.

Τόσο η Μαργκαρίτι όσο και άλλοι πολιτικοί του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπερασπίστηκαν τη συμφωνία και χαρακτήρισαν όσους αντιτίθενται σε αυτήν «αντιαμερικανούς».

Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Ίνα Ζούπα υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν παρόμοια μοντέλα διαχείρισης με αυτό, σημειώνοντας ότι «κανένα υπεύθυνο κράτος δεν μεταβιβάζει πολιτιστικό πλούτο, πολιτιστική κληρονομιά σε ιδιώτη».

Το AADF συμμετέχει επίσης σε ένα έργο συντήρησης και αποκατάστασης του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου στο Δυρράχιο. Το σχέδιο μελέτης απονεμήθηκε στον Στέφανο Μποέρι, έναν Ιταλό αρχιτέκτονα με μακρά ιστορία συνεργασίας με την κυβέρνηση του Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου