«Monastery Resort» - Ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Αλβανοαμερικανικό Ταμείο Ανάπτυξης

«Monastery Resort» - Ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Αλβανοαμερικανικό Ταμείο Ανάπτυξης

Ο επικεφαλής του Αλβανοαμερικανικού Ταμείου Ανάπτυξης ρωτήθηκε χθες από τη VOA (Φωνής της Αμερικής) για το «δάγκωμα» της προστατευόμενης περιοχής γύρω από το Βουθρωτό, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Τσούκας, όπου η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει άδεια για την κατασκευή του «Monastery Resort».

Ακολουθεί η ερώτηση:

Ερώτηση: Κινδυνεύει η ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου από τον κίνδυνο οι φυσικές περιοχές γύρω του να καλυφθούν από ραγδαία δόμηση;

Απάντηση: Θα πρέπει να λάβετε απαντήσεις από την κυβέρνηση.

«Ένας ειδικός στην αρχαιολογία έκανε μια πρόβλεψη ότι στα επόμενα 50 χρόνια το ¼ ή το 1/3 του Βουθρωτού θα είναι κάτω από το νερό. Αυτό που πρέπει να ανησυχούμε λοιπόν είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οποία βλάπτει αυτήν την περιοχή. Ένα από τα πράγματα που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να φέρουμε αυτούς τους ειδικούς για να μας βοηθήσουν με τα φυσικά εμπόδια που μπορούμε να χτίσουμε ώστε το νερό να μην επηρεάσει την περιοχή στο μέλλον.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα που δείχνει πόσο πολύ σκεφτόμαστε το μέλλον του Βουθρωτού και θέλουμε αυτή η περιοχή να μην έχει παραγωγή άνθρακα, θέλουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον γύρω από το Βουθρωτό και στο μέλλον. Ό,τι συμβαίνει πέρα από αυτό δεν είναι μέρος της δουλειάς μας και πρέπει να θυμάστε ότι δεν είμαστε η κυβέρνηση και δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στη γη σε αυτή τη χώρα, όπως δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν κάποιος πρόκειται να χτίσει στην παραλία του Δυρραχίου.

Επομένως, οι ερωτήσεις που μου θέσατε σχετικά με την ανάπτυξη του εμπορίου όχι στο τμήμα του Βουθρωτού, όπου δραστηριοποιούμαστε, είναι μια πολύ καλή ερώτηση για την κυβέρνηση και είναι ευθύνη της κυβέρνησης. «Αυτή είναι μια εύκολη ερώτηση για την περιοχή του Βουθρωτού, αλλά όχι για την περιοχή στην οποία θα δραστηριοποιηθούμε», είπε ο Μάικλ Γκράνοφ.

Σχετικά με το έργο «Monastery Resort», εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είπαν ότι η άδεια δόθηκε σε άτομα κοντά σε ανώτερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι και ως «Στρατηγικοί Επενδυτές» έχουν αρπάξει γη και ύδωρ, καταπατώντας τόσο εκκλησιαστικές, όσο και ελληνικές περιουσίες των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου