Αλβανία - ΗΠΑ-Βουλγαρία υπέγραψαν μνημόνιο για το φυσικό αέριο

Αλβανία - ΗΠΑ-Βουλγαρία υπέγραψαν μνημόνιο για το φυσικό αέριο

Μνημόνιο Συνεννόησης για την αεριοποίηση της Αλβανίας υπεγράφη χθες μεταξύ τριών εταιρειών, παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Overgas, της Linden Energy και της Albgaz, με την πρώτη να εκφράζει ενδιαφέρον για λήψη φυσικού αερίου από τον μέχρι στιγμής μη λειτουργικό τερματικό σταθμό της Αυλώνας.

Η υπουργός Ενέργειας Μπελίντα Μπαλούκου, η οποία ήταν επίσης παρούσα, είπε ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλες χώρες της περιοχής.

«Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μετατρέποντάς το από τοπικό έργο σε περιφερειακό. Τις τελευταίες εβδομάδες, αφού ανακοινώσαμε τις προσπάθειές μας με τους Αμερικανούς εταίρους μας, εκφράσαμε την επιθυμία συνεργασίας από τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος αυτού του έργου», είπε, προσθέτοντας ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα για ολόκληρη την περιοχή.

Όπως αναφέρει η Exit, η Overgas είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, και διευθύνεται από τον Sasho Dontchev. Η εταιρεία διαχειρίζεται περισσότερα από 2400 km αγωγών φυσικού αερίου και παρέχει αέριο σε περισσότερα από ένα τέταρτο εκατομμύριο βουλγαρικά νοικοκυριά και 60.000 εργοστάσια.

Η Albgaz ανήκει κατά 100% στο αλβανικό κράτος

Η Αλβανία παράγει σήμερα σχεδόν το 100% της ενέργειας της από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί, επομένως πωλείται σε άλλες χώρες την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν η παραγωγή είναι υψηλότερη. Όμως, όταν έρθει ο χειμώνας, η ζήτηση σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να αγοράσει ορυκτά καύσιμα από γειτονικές χώρες για να καλύψει τις ανάγκες.

Παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια για μείωση της εξάρτησης από την υδροηλεκτρική ενέργεια, η κυβέρνηση συνέχισε να εκδίδει άδειες για φράγματα και εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, συχνά ενάντια στις επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής.

Όμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για αεριοποίηση της χώρας. Η Επιτροπή Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων (KVP) δήλωσε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν συνολικά έξι έργα στη χώρα για να επιτευχθεί αποτελεσματική διανομή φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση του αγωγού Ιονίου-Αδριατικής και την ανάπτυξη του θερμοηλεκτρικού σταθμού Αυλώνας.

Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Αυλώνα βρίσκεται σε μια από τις πιο παρθένες παραλίες της περιοχής. Από την κατασκευή και την ολοκλήρωσή του το 2005, δεν έχει παράγει ούτε ένα watt ισχύος και έχει μαστιστεί από προβλήματα με το σύστημα ψύξης του.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η αμερικανική ιταλική κοινοπραξία Excelerate Energy-Renco ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί του εργοστασίου. Η Renco ασχολείται με την παροχή συμβουλών, τη μηχανική και τις κατασκευές στον ενεργειακό τομέα, ενώ η Excelerate Energy διαθέτει πολλά πλωτά τερματικά LNG.

Αρκετοί πλωτοί τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου θα δημιουργηθούν για να συνεργαστούν με τον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής σε ένα έργο που οι εμπλεκόμενοι λένε ότι θα ανοίξει την Αλβανία ως βασικό παράγοντα στο φυσικό αέριο σε όλη την περιοχή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Excelerate, Steve Kobos, δήλωσε ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει το έργο Vlora LNG για να επεκταθεί σε άλλες χώρες.

«Είναι ένα καλό έργο ενέργειας για την Αλβανία», είπε ο Kobos σχετικά με τη συμφωνία πλωτών σταθμών με το Bloomberg . «Ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην ευκαιρία παράδοσης φυσικού αερίου και πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη από αυτή την πρόσβαση».

Ωστόσο, η χρήση του φυσικού αερίου, ειδικά από χώρες που δεν εξαρτώνται επί του παρόντος από αυτό, έχει προκαλέσει ανησυχίες από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η Αλβανία δεν χρησιμοποιεί προς το παρόν φυσικό αέριο για ενεργειακή χρήση ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου