Αλβανοί ράπερ βεβηλώνουν ορθόδοξο τέμπλο στην Κορυτσά (βίντεο)

Αλβανοί ράπερ  βεβηλώνουν ορθόδοξο τέμπλο στην Κορυτσά (βίντεο)

Σε μια εντελώς βέβηλη πράξη προχώρησαν Αλβανοί νεαροί ράπερ, οι οποίοι μάλλον λαμβάνοντας την απαραίτητη άδεια, προχώρησαν σε γυρίσματα βιντεοκλίπ εντός του Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς.

Οι εν λόγω νεαροί τραγουδιστές, στάθηκαν μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά τέμπλα της Κορυτσάς, θέλοντας να κάνουν το «κομμάτι» τους, έχοντας πλήρη άγνοια ή μάλλον θέλοντας να προκαλέσουν τους Ορθοδόξους σε όλη την Αλβανία.

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, προχώρησε σε μια έντονη ανακοίνωση – διαμαρτυρία για το εν λόγω γεγονός.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση – διαμαρτυρίας:

Εκφράζουμε την ανησυχία, τη λύπη και την αγανάκτησή μας για τη βεβήλωση των λειτουργικών αντικειμένων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, μιας από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές κληρονομιές του λαού μας.

Το μουσικό βίντεο «Πικάσο» που γυρίστηκε στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά, μπροστά από το τέμπλο της Ρεχόβας (το οποίο δεν έχει επιστραφεί άδικα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με το πρόσχημα της «διατήρησης αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς» είναι ένα σαφές σημάδι ασέβειας προς αυτές τις πνευματικές αξίες. Αυτό το περιβάλλον είναι εντελώς ακατάλληλο, για τις αξίες που αντικατοπτρίζει, για την προώθηση αυτού του είδους μουσικής.

Εκεί, με σεβασμό στην παράδοση και τον πολιτισμό που έχουν δημιουργήσει αυτά τα ιερά αντικείμενα, θα ψυχαγωγούν οι ήχοι της Βυζαντινής Μουσικής και όχι ήχοι που προσβάλλουν αυτούς και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Οι εικόνες είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα, στα οποία οι Ορθόδοξοι πιστοί προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό. Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο και οδυνηρό να αντιμετωπίζονται ανεύθυνα από τα ιδρύματα που υποτίθεται ότι τα συντηρούν και τα προστατεύουν.

Για το λόγο αυτό ζητάμε εκ νέου να επιστραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία (βάσει του νόμου 10057, άρθρο 22/2, ημερομηνίας 22.1.2009, «Συμφωνία Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας»), που όχι μόνο τα δημιούργησε, αλλά και τα διατήρησε με μεγάλη προσπάθεια στο πέρασμα των αιώνων. Οι εικόνες διατηρούνται και προστατεύονται καλύτερα στους χώρους της εκκλησίας, γιατί είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα και ορατό μέρος της έκφρασης της Ορθοδόξου Πίστεως.

Προσευχόμαστε και ελπίζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο στα εκκλησιαστικά κτίρια και να σεβαστεί τα θρησκευτικά αισθήματα της Ορθόδοξης Κοινότητας, μη επιτρέποντας τη βεβήλωσή τους

Γραφείο Τύπου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας

Τίρανα, 12 Μαΐου 2022

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου