Μοναστήρι Αγ. Σαράντα - Καταπάτηση 800 στρεμμάτων από την αλβανική κυβέρνηση

Μοναστήρι Αγ. Σαράντα - Καταπάτηση 800 στρεμμάτων από την αλβανική κυβέρνηση

Η αλβανική κυβέρνηση ολοκλήρωσε στα τέλη Απριλίου τις νόμιμες διαδικασίες για την κατασκευή τουριστικού θέρετρου στον κόλπο του Μοναστηρίου στους Άγιους Σαράντα.

Το θέρετρο είναι το πρώτο που κατασκευάζεται στην παραλιακή περιοχή Αγίων Σαράντα -Βουθρωτού μια από τις πιο περιζήτητες περιοχές της χώρας για τουριστικές κατασκευές.

Όπως μεταδίδει το VOA, περίπου 800 στρέμματα αυτής της παράκτιας περιοχής μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ήταν μέρος του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού, αλλά αφαιρέθηκαν με κυβερνητική απόφαση στο πλαίσιο της αναθεώρησης των φυσικών ορίων ορισμένων εθνικών πάρκων.

Η πρόσφατα αφαιρεθείσα έκταση 800 στρεμμάτων, σε ένα τμήμα της οποίας θα ανεγερθεί το «Monastery Resort» περιλαμβανόταν από το 2005 στην περιοχή του πάρκου του Βουθρωτού και απολάμβανε το καθεστώς προστασίας της κατηγορίας «Β», όπου οι εντατικές οικοδομικές εξελίξεις δεν επιτρέπονται.

Το προς υλοποίηση έργο «Monastery Resort» απέκτησε το καθεστώς στρατηγικής επένδυσης στα τέλη του 2021 με απόφαση της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, η αξία της επένδυσης υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ, σε αναπτυξιακή έκταση περίπου 53 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, ιδιόκτητη περιουσία, με δομές φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας από 83-100 κλίνες, εστιατόριο, μπαρ, εξωτερική πισίνα κ.λπ.

Επίσης η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε κατ' αρχήν την άδεια χρήσης των ακτών και της παραλίας, για τριάντα χρόνια.

Το «Monastery Resort» ιδρύθηκε πρόσφατα ως αντικείμενο από τα επιχειρηματικά μέρη, την ALB-STAR Company και την ANDI Company shpk, οι οποίες επίσης έλαβαν άδεια κατασκευής από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Στην περιοχή που θα κατασκευαστεί το θέρετρο πριν από 23 χρόνια κατασκευάστηκε μόνο ένα ξενοδοχείο, σε περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο κατεδαφίστηκε πέρυσι από την Εθνική Επιθεώρηση Κατασκευών.

kΗ παρέμβαση βασίστηκε σε κατεδαφιστική απόφαση του Δήμου Αγίων Σαράντα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είπε ότι είχε οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί το 1999 και βρισκόταν σε ημιτελή νομική διαδικασία για τη νομιμοποίηση του κτιρίου.

Την κατασκευή τουριστικών θέρετρων ή τις τεράστιες κατασκευαστικές εξελίξεις σε παράκτιες περιοχές είχαν ανακοινώσει 25 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 4 καθηγητές φυσικών επιστημών αφού τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους αναθεωρήθηκε ο χάρτης των προστατευόμενων περιοχών για ορισμένα πάρκα.

Μέσω κοινής αντίδρασης, οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας και οι καθηγητές φυσικών επιστημών Αλέκο Μίχο, Φερντινάντ Μπέγκο, Μιχαλάκη Κύριο και Σπάσε Σούμκα, δήλωσαν ότι «η αναθεώρηση των ορίων των προστατευόμενων περιοχών «κρύβει» ασταθείς εξελίξεις, όπως αστικοποίηση, αεροδρόμια, περιοχές οικοτόπων που καλύπτονται από βιομηχανικά πάρκα».

«Το να ανοίξει ο δρόμος για αυτά τα έργα θα βλάψει ανεπανόρθωτα αυτές τις περιοχές», αναφέρουν γνωστοί φορείς και καθηγητές φυσικών επιστημών.

Η κατασκευή τουριστικών θέρετρων ευνοείται και από νόμο για στρατηγικές επενδύσεις, που εγκρίθηκε το 2015 από το αλβανικό κοινοβούλιο και έχει σχεδιαστεί για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Σύμφωνα με έρευνα του BIRN, οι τοπικές επιχειρήσεις που στοχεύουν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη έχουν αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη καθώς από τα 35 έργα που αναφέρονται ως στρατηγικές επενδύσεις από το 2016 έως το 2021, τα 26 ήταν τουριστικά και μόνο δύο προέρχονταν εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό.

Το BIRN ξεχώρισε ως αμφιλεγόμενα δύο έργα που είχαν αποκτήσει το καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, σύμφωνα με το νόμο του 2015.

Ένα από τα έργα σχετίζεται με απόφαση της κυβέρνησης να δώσει άδεια στον Αμερικανό εταίρο του αδερφού του υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών, Όλτα Τζάτσκα, να χρησιμοποιήσει μια παραλία στους Δρυμάδες της Χίμαιρας για 30 χρόνια.

Ενώ το άλλο έργο σχετίζεται με την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος περίπου 13,8 εκατ. ευρώ στους Δρυμάδες, το οποίο θα αναπτύξουν δύο εταιρείες, εκ των οποίων τη μία θα διαχειρίζεται ο άγνωστος στο παρελθόν Αλβανός κωμικός Γκαζμέντ Πάγια (φίλος του Έντι Ράμα).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου