Παραμένει μυστική η συμφωνία που «ξεπουλά» το Βουθρωτό

Παραμένει μυστική η συμφωνία που «ξεπουλά» το Βουθρωτό

Ένας νόμος που σχεδιάζει να μεταβιβάσει τη διαχείριση του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου στην Αλβανία σε ένα ίδρυμα –και που κρατά μυστική την οικονομική πλευρά της συμφωνίας– έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική στη χώρα.

Το σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης να μεταβιβάσει τη διαχείριση του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της χώρας μέσω μυστικής συμφωνίας προκάλεσε κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης την Τρίτη, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Έλβα Μαργκαρίτι ισχυρίστηκε ότι το απόρρητο ήταν απαραίτητο επειδή το σχέδιο «θα μπορούσε να παρερμηνευθεί».

Το σχέδιο νόμου που προτείνει τη μεταφορά της διαχείρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού σε ίδρυμα που θα έπρεπε να δημιουργηθεί από την κυβέρνηση και το Αλβανοαμερικανικό Ταμείο Ανάπτυξης τέθηκε ενώπιον κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αλλά η σύμβαση δεν δημοσιεύτηκε ούτε τέθηκε στη διάθεση των βουλευτών.

Το Βουθρωτό μια σημαντική αρχαιοελληνική και στη συνέχεια ρωμαϊκή πόλη και επισκοπή που κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους, παράκμασε στην ύστερη αρχαιότητα προτού εγκαταλειφθεί κατά τον Μεσαίωνα.

Όπως μεταδίδει το BIRN, η βουλευτής της αντιπολίτευσης Ίνα Ζούπα διαμαρτυρήθηκε για το απόρρητο σχετικά με τη σύμβαση.

«Το Βουθρωτό προσφέρεται σε παραχώρηση μέσω μυστικής συμφωνίας. [Ακόμη και] ως βουλευτής και εισηγήτρια της [Κοινοβουλευτικής] Επιτροπής Παιδείας, δεν μπορώ να δω αυτό το μυστικό συμβόλαιο», διαμαρτυρήθηκε πριν αποχωρήσει από την ακρόαση.

Από πλευράς της η υπουργός Πολιτισμού, αναγνώρισε ότι η σύμβαση κρατήθηκε μυστική, αλλά ανέφερε την ανάγκη διατήρησης του απορρήτου των οικονομικών πτυχών του επιχειρηματικού σχεδίου.

«Δεν θα ήθελα να παρερμηνευθούν στοιχεία του επιχειρηματικού σχεδίου... αφού το Υπουργείο έχει την εξουσία και την υποχρέωση να επιβλέπει την εφαρμογή του σχεδίου», είπε.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα αφορά μια εταιρική σχέση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Αλβανοαμερικανικού Ταμείου Ανάπτυξης, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ.

Έχει διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου ενός μειοψηφικού μεριδίου στην προσοδοφόρα παραχώρηση της χώρας για την παραγωγή των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτότητας.

Η κυβέρνηση λέει ότι το ταμείο θα παράσχει πέντε εκατομμύρια δολάρια ως επιχορήγηση για το νέο ίδρυμα, ενώ η κυβέρνηση θα συνεισφέρει επίσης ένα χρηματικό ποσό που θα αντληθεί από τα έσοδα του ιστότοπου, ωστόσο δεν έχει αποκαλύψει το ποσό της συνεισφοράς.

Μετά από σάλο, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου μια επεξεργασμένη έκδοση του σχεδίου σύμβασης. Ωστόσο, οι ενότητες που περιείχαν επιχειρηματικό σχέδιο και λεπτομέρειες επιχείρησης διαγράφηκαν και δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Το αρχαιολογικό πάρκο και η προστατευόμενη περιοχή του Βουθρωτού είναι ένα από τα δύο μόνο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην Αλβανία και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

Τα αρχαιολογικά πάρκα της Αλβανίας παρέχουν προσοδοφόρα έσοδα για την κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια του 2019, ένα έτος πριν από την πανδημία, προσέλκυσαν περίπου 425.000 επισκέπτες.

Η κυβέρνηση επικρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τη μείωση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού, που είναι μία από τις λίγες εναπομείνασες περιοχές της ακτογραμμής γύρω από την πόλη – θέρετρο των Αγίων Σαράντα.

Όπως όλα δείχνουν, οι στρατηγικοί επενδυτές του Ράμα και οι μυστικές συμφωνίες της κυβέρνησής του, συνεχίζουν να ξεπουλάνε όχι μόνο την γη του τόπου μας, αλλά τώρα τα μνημεία της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου