Η αλβανική κυβέρνηση «πουλάει» το Βουθρωτό σε στρατηγικό επενδυτή

Η αλβανική κυβέρνηση «πουλάει» το Βουθρωτό σε στρατηγικό επενδυτή

Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Διαχείρισης Βουθρωτού για τη διαχείριση υποζωνών πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικού τοπίου, μέρος του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού. Η συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση.

Η Αλβανίδα υπουργός Πολιτισμού Έλβα Μαργαρίτη έγραψε στο στη σελίδα της στο Facebook ότι «μαζί με τον στρατηγικό εταίρο, το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης (AADF), το υπουργείο είχε δημιουργήσει ειδικό ταμείο διαχείρισης για το Βουθρωτό».

«Υπήρξαν πολλές συζητήσεις, ερωτήσεις, παραπληροφόρηση, αλλά βρίσκω την ευκαιρία να καθησυχάσω τους πάντες για την ιδιοκτησία του Βουθρωτού, ότι σε κάθε περίπτωση, η κυριότητα της περιοχής και των περιουσιακών στοιχείων παραμένει στο Υπουργείο, ως εκπρόσωπος του κράτους», είπε η Μαργαρίτη.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια , η συμφωνία προβλέπει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Βutrint Management Foundation θα αποτελείται από 5 μέλη, εκ των οποίων 2 από το Υπουργείο Πολιτισμού, άλλα 2 από τον στρατηγικό εταίρο AADF, ενώ ένα πέμπτο είναι ο Βρετανός αρχαιολόγος Richard Hoxha.

Σύμφωνα με την κ. Μαργαρίτη, η αρχική οικονομική συνεισφορά του στρατηγικού εταίρου είναι 5 εκατ. δολάρια, ενώ του υπουργείου Πολιτισμού 2 εκατ. δολάρια.

Ένα ποσοστό των εσόδων του Butrint Park (ξεκινώντας από 0,5% τον πρώτο χρόνο, έως και 2% σε έσοδα τον τέταρτο χρόνο) θα διατεθεί στο Ταμείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για να επενδυθεί στον χώρο άλλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αλβανία.

Η συμφωνία που εγκρίθηκε την Τετάρτη από την αλβανική κυβέρνηση βασίζεται στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού 2020 - 2030, ένα έγγραφο 300 σελίδων, που συντάχθηκε από την αγγλική εταιρεία "Prince and Pearce", με σύμβαση και χρηματοδοτούμενη από την Αλβανοαμερικανική Ανάπτυξη.

Όπως μεταδίδει το VOA, μελετητές και γνωστά ονόματα της αλβανικής πολιτιστικής κληρονομιάς εξέφρασαν ανησυχίες τον Αύγουστο του 2020 όταν παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διαχείρισης του Βουθρωτού για μια τέτοια μορφή διαχείρισης μέσω μη κρατικών ιδρυμάτων.

Ο γνωστός αρχαιολόγος Neritan Ceka είπε ότι το Σχέδιο Διαχείρισης δεν είχε κανέναν Αλβανό αρχαιολόγο στην ομάδα του.

Ενώ ο ερευνητής Agron Alibali, είπε ότι η Αλβανία παραβιάζει τη Σύμβαση των Παρισίων, η οποία ορίζει τον αδιαμφισβήτητο πρωταρχικό ρόλο των κρατών μελών, γνωστών ως «Κρατών Μέρη», στη διαχείριση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων στα εδάφη τους.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η αλβανική κυβέρνηση πήρε άλλη μια απόφαση μειώνοντας την έκταση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού από 9.424,2 εκτάρια σε 8.622,2 εκτάρια στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ορίων ορισμένων φυσικών και εθνικών πάρκων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον χάρτη που επισυνάπτεται στην κυβερνητική απόφαση για το Βουθρωτό, μια έκταση περίπου 800 εκταρίων από την Bitola, τον κόλπο Harta και μέχρι τα νότια σύνορα μέχρι τον Dry Tree Bay, δεν περιλαμβάνεται πλέον στο καθεστώς της προστατευόμενης περιοχής, ανοίγοντας το δρόμο για τουριστικές επενδύσεις, πράγμα που φανερώνει για ακόμη μία φορά την καταπάτηση και την παντοδυναμία της αλβανικής κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου