Προσεχώς Μπαρ, αρχαιοελληνικό μνημείο

Σε μαγαζάκι θα μετατρέψουν το σπήλαιο της Χιμάρας


Ένας χώρος , με αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία,χιλιάδων χρόνων, κινδυνεύει από την συμπεριφορά των σύγχρονων βαρβάρων. Σε ένα κράτος διαφθοράς και ασυδοσίας , σε μία χώρα που δε σέβεται την ελληνική ιστορία,σε ένα Υπουργείο Πολιτισμού που μόνο πολιτισμό δεν παράγει τα αρχαιολογικά μνημεία προς πώληση είναι αδυναμία των υπευθύνων να προστατέψουν την πολιτιστική κληρονομιά .

Η απαράδεκτη αδιαφορία του αλβανικού κράτους έχουν αφήσει στο έλεος του χρόνου και των επιτηδείων την πολιτιστική μας κληρονομιά.' Η μοναδικότητά του έστω και αργά πρέπει να συγκινήσει του αρμόδιους φορείς.

Αφού δεν είναι ικανοί να φτιάχνουν νέο πολιτισμό ας διαφυλάξουν τουλάχιστον τον υπάρχοντα αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.


Λίγα λόγια για το σπήλαιο της Χιμάρας:

Σύμφωνα με τον μύθο, αυτό είναι το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου όπου βρήκε καταφύγιο ο Οδυσσέας κατα τον Όμηρο. Είναι το μεγαλύτερο από μια σειρά σπηλαίων που δικαιολογούν άριστα και την ονομασία του ομώνυμου όρμου αλλά και του κέντρου της περιοχής. Βρίσκονται στη βάση ενός χαμηλού λόφου 100 μ. από τη σημερινή ακτογραμμή των Σπηλαίων. Το σπήλαιο εκτείνεται σε ένα βάθος άνω των 30 μ. με ακανόνιστο άνοιγμα εισόδου 8 m πλάτος και 7 m ύψος, 3,6 m πάνω από το σημερινό επίπεδο της θάλασσας. Το σπήλαιο έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα των καρστικών διεργασιών του ασβεστόλιθου. Τα τοιχώματα του σπηλαίου είναι τεκτονικά παραμορφωμένα, και υπάρχει μια μεγάλη ρωγμή στην οροφή. Αρκετά καλά αναπτυγμένοι σταλακτίτες υπάρχουν προς το πίσω μέρος του σπηλαίου. Οι έρευνες αποκάλυψαν στρωματογραφημένες ενδείξεις προϊστορικής δραστηριότητας, που χρονολογούνται από το μέσο Ολόκαινο, περίοδο που έλαβε χώρα η κορύφωση της θερμής περιόδου.

Προβάδισμα Ράμα στην Αλβανία
Καλή Ανάσταση
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη