Στρατηγικός επενδυτής στη Χιμάρα ο σύζυγος της Αλβανίδας ΥΠΕΞ

04/03/22, 10:00
Κατηγορία: Τοπικά δρώμενα / Συντάκτης: Reporter

Η αλβανική κυβέρνηση έδωσε την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή για την ανέγερση ξενοδοχείου και τη χρήση παράκτιας περιοχής στη Χιμάρα σε εταιρεία που ανήκει στον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, και πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρτάν Γκάτσι (Artan Gaci)

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την απόφαση για παραχώρηση χρήσης παραλιακής περιοχής στη Χιμάρα για το θέρετρο «Dreamades Luxury Suites» για περίοδο 30 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η εταιρεία «AGTTC Hotel Management» λαμβάνει άδεια χρήσης των ακτών της θάλασσας και της αντίστοιχης παραλίας μπροστά από το συγκρότημα, που χτίζεται στο χωριό Δρυμάδες του δήμου Χιμάρας.

Στην κυβερνητική απόφαση η «AGTTC Hotel Management» sh.pk θεωρείται στρατηγικός επενδυτής. Στο Εθνικό Επιχειρηματικό Κέντρο, QKB, αυτή η εταιρεία ανήκει στον Αμερικανό πολίτη, Tawni Lin Grzych-Sutton.

Ο Δήμος Χιμάρας έχει την υποχρέωση εντός 15 (δεκαπέντε) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος του στρατηγικού επενδυτή «AGTTC Hotel Management» sh.pk, με τη NUIS M11825022K, να συνάψει τη σχετική σύμβαση για την άδεια χρήσης της ακτής και τουχώρου της παραλίας μπροστά από το συγκρότημα, σύμφωνα με τις περιοχές προορισμού που ζητά ο φορέας, που επιτρέπεται με την υπ' αριθμ. 3/5, ημερομηνίας 29.3.2021 απόφαση της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, όπως τροποποιήθηκε και περαιτέρω επιβεβαιώνει ο Δήμος Χιμάρας», γράφει η απόφαση.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έδωσε το BIRN δείχνουν ότι η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε τρεις μήνες μετά την απόφαση ανακήρυξης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος, σε αντίθεση με ό,τι προτείνει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι η ομότιμη εταιρεία AG.TTC Shpk, 100% ιδιοκτησία βουλευτή του ΣΚ και συζύγου της υπουργού Εξωτερικών Τζάτσκα.

«Είμαι στρατηγικός επενδυτής και χτίζω ένα ξενοδοχείο, δεν χτίζω βίλες όπως κάνουν άλλοι», είπε ο Γκάτσι στο BIRN, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το νόμο, έχω την παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο για να βάλω τις ξαπλώστρες.»

Ανησυχία για σύγκρουση συμφερόντων προκαλεί η ανακήρυξη στρατηγικού επενδυτή από το Υπουργικό Συμβούλιο του συζύγου του υπουργού Εξωτερικών. Ο Gaçi είπε στο BIRN ότι για αυτόν τον λόγο είχε εισαγάγει την εταιρεία «AGTTC Hotel Management».

«Όμως, ακριβώς για να αποφύγω αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων, βρήκα μια άλλη εταιρεία με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, η οποία θα διαχειρίζεται το ξενοδοχείο και την παραλία και είμαι απλώς ο επενδυτής», εξήγησε ο Γκάτσι. «Έχω μιλήσει με πολλούς δικηγόρους για αυτό», πρόσθεσε, ενώ αναγνώρισε ότι η εταιρεία του Tawni Lin Grzych-Sutton επιλέχθηκε από αυτόν τον ίδιο (τον Γκάτσι)

Σύμφωνα με τον Γκάτσι, έχει γίνει σύμβαση μεταξύ της εταιρείας του και της «AGTTC Hotel Management», όπου ο ένας θα κάνει την επένδυση και ο άλλος τη διαχείριση.

Το BIRN ζήτησε ένα σχόλιο από το Υπουργικό Συμβούλιο μέσω του διευθυντή του Πρακτορείου Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφοριών, Έντρι Φούγκα, σχετικά με το εάν αυτή η απόφαση ήταν σε σύγκρουση συμφερόντων, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου.

Η εταιρεία «AGTTC Hotel Management» εγγράφηκε στη ΣΣΕ στις 25 Ιουνίου 2021. Οι εργασίες εγγραφής έγιναν στους εισαγγελείς από την δικηγόρο Iris Erebara, η οποία είναι και δικηγόρος της εταιρείας «AG.TTC» Sh.pk ιδιοκτησίας Artan Gaçi.

Ακόμη, ο Γκάτσι επιμένει ότι δεν χρειάστηκε να τιμωρηθεί για επιχειρηματική δραστηριότητα επειδή είναι σύζυγος της υπουργού Olta Xhaçka, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί πρόβλημα ότι οι εταιρείες έχουν τον ίδιο δικηγόρο.

«Δεν πειράζει, η δικηγόρος μου Iris Erebare βοήθησε την αμερικανική εταιρεία να εγγραφεί στο BCC», είπε. «Δεν υπάρχει καμία κατάχρηση εδώ, απλώς υποφέρω τις συνέπειες του να είμαι σύζυγος του υπουργού».

Εν μέσω διεθνών αναταραχών και γενικής αστάθειας, η αλβανική κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να καταπατά ασύστολα τα παραλία της Χιμάρας και της ευρύτερης περιοχής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: