Η αλβανική κυβέρνηση επικυρώνει το νόμο υφαρπαγής της γης στην περιοχή της Χιμάρας

Η αλβανική κυβέρνηση επικυρώνει το νόμο υφαρπαγής της γης στην περιοχή της Χιμάρας

Εν μέσω διαφόρων πολιτικών γεγονότων που αυτό το διάστημα έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη της Αλβανίας και ταυτόχρονα την αντιπολίτευση της χώρας, η κυβέρνηση Ράμα βρίσκει και πάλι την ευκαιρία να συνεχίσει τα σχέδιά της για υφαρπαγή της γης στην περιοχή της Χιμάρας.

Ιδιαίτερα η περίπτωση με τους λεγόμενους «Στρατηγικούς Επενδυτές» αποτελεί μια κραυγαλέα «επιχείρηση» καταπάτησης μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων που ανήκουν στους ντόπιους, με σκοπό να επωφεληθούν ο Ράμα και οι δικοί του.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός νόμος που αφορά τις «Στρατηγικές Επενδύσεις» του 2015 και έχει προκαλέσει επικρίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς παρατείνονται από την αλβανική κυβέρνηση οι προθεσμίες υποβολής των προτάσεων από τους επενδυτές έως το τέλος του 2023.

Με 75 ψήφους υπέρ, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε χθες Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, την πρόταση του σοσιαλιστή βουλευτή Arben Pëllumbi, ο οποίος εισήλθε στην ολομέλεια με ταχεία διαδικασία και δεν υπήρξαν συζητήσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεσή του στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου και αφού πέρασε χωρίς συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομίας, το άρθρο του νομοσχεδίου ψηφίστηκε μεταξύ των άλλων 12 νομοθετικών πράξεων της συνεδρίασης.

Η παρουσίαση του βουλευτή Pëllumbi δεν τράβηξε την προσοχή και δεν δημιούργησε συζήτηση στη μισοάδεια αίθουσα, όπου απουσίαζαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«31 στρατηγικά επενδυτικά έργα έχουν ωφεληθεί από το 2015», είπε ο Pëllumbi και από την πρώτη αναβολή της προθεσμίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 προήλθαν «20 άλλα έργα αξίας 3 δισ. ευρώ». Ακόμη υποστήριξε ότι η αναβολή επιβάλλεται γιατί τα νέα έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να λειτουργούν καθώς «βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αρχική εγγραφή των ακινήτων».

Επίσης είπε ότι θα δοθεί χρόνος στο Κτηματολόγιο να διαθέσει τα ακίνητα για αυτές τις επενδύσεις.

«Οι επενδυτικές οντότητες θα επιδιώξουν παράταση της προθεσμίας ως μοναδικό τρόπο ανάπτυξης της επένδυσης. Δημιουργείται νομικό κενό, γιατί δεν έχει ανασταλεί το καθεστώς που έχει αποκτηθεί και γιατί δεν έχουν ετοιμαστεί τα ακίνητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επένδυση και στην κυβέρνηση», υποστήριξε στη Βουλή.

Ακόμη σύμφωνα με τον ίδιο βουλευτή, η αναβολή αυτή είναι απαραίτητη ελλείψει νέου νόμου «για τις επενδύσεις» που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο νόμου στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου συνοδεύεται από την έκθεση της Επιτροπής Οικονομίας ως αρμόδιας επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι εξετάστηκε και εγκρίθηκε από όλα τα παρόντα μέλη.

Ωστόσο, όταν ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Bujar Leskaj, ρωτήθηκε από την από αλβανικό μέσω ενημέρωσης για τη στάση της αντιπολίτευσης, είπε ότι «αυτό το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κρυφά στην επιτροπή» , καθώς η αντιπολίτευση επικεντρώθηκε στη συζήτηση για τα διατάγματα του προέδρου σε εκείνη τη συνεδρίαση.

«Ήμουν κατά, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τα επιχειρήματά μου ούτε στην επιτροπή ούτε στη σύνοδο, επίσης λόγω κομματικών εξελίξεων» – είπε ο Leskaj, προσθέτοντας πως ο συγκεκριμένος νόμος «εξυπηρετεί λίγα άτομα κοντά στην κυβέρνηση».

Ο Νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις εγκρίθηκε από τη Συνέλευση το 2015. Αναγνωρίζει το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή στον τουρισμό κάθε έργου που επενδύει περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ και απασχολεί 80 εργαζόμενους.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η κυβέρνηση εξέδωσε επίσης 10 αποφάσεις με στόχο τη διευκόλυνση και τη ρύθμιση των διαδικασιών για τους στρατηγικούς επενδυτές, επιτρέποντας την ενοποίηση των τίτλων ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, το κράτος υποχρεούται να παρέχει στους στρατηγικούς επενδυτές βοηθητικές υποδομές, όπως ηλεκτροδότηση και προσαρμογή, παροχή πόσιμου νερού, αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων και οδικές υποδομές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου