Η Βουλγαρία δεν σκοπεύει να άρει το βέτο απέναντι στα Σκόπια σύντομα

Η Βουλγαρία δεν σκοπεύει να άρει το βέτο απέναντι στα Σκόπια σύντομα

Η Βουλγαρία δεν έχει παραιτηθεί από τις ιστορικές διεκδικήσεις της στα Σκόπια, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν προϋπόθεση για την άρση του βέτο απέναντί τους.

Σε συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ την Πέμπτη, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ μίλησε για τις μελλοντικές ενέργειες που αναμένει από τα Σκόπια.

Η θέση της Βουλγαρίας είναι ότι η χώρα των Σκοπίων «πρέπει να επιδείξει ευρωπαϊκή ωριμότητα και σεβασμό για τις αξίες της ΕΕ, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένη δράση για να τερματιστεί η ρητορική μίσους κατά της Βουλγαρίας στα σχολικά βιβλία ιστορίας, στα κρατικά και επιστημονικά ιδρύματα, στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και να σταματήσει τις παραποιήσεις του βουλγαρικού πολιτιστικού και ιστορικού κληρονομιά και ιδιαίτερα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών της, που εκφράζουν ανοιχτά τη βουλγαρική τους ταυτότητα».

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Σόφια σηματοδότησε ότι πιέζει περισσότερο για τα πολιτικά δικαιώματα και τη μη διάκριση κατά των Βουλγάρων των Σκοπίων.

Κατά την επικοινωνία του με το Μακρόν, ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε ότι οι αρχές στα Σκόπια πρέπει «να εγγυηθούν τις ευρωπαϊκές αξίες όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τερματισμό της ρητορικής μίσους, καθώς και την προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας».

Από πλευράς του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Αρτάν Γκρούμπι δήλωσε την Τετάρτη (1 Δεκεμβρίου) ότι η χώρα του θα λάβει σύντομα θετικά σήματα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

«Είμαστε αισιόδοξοι και έχουμε πλήρη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας και αυτό μας δίνει πλήρη εμπιστοσύνη ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ο Γκρούμπι στην τοπική τηλεόραση Alsat.

«Προσπαθούμε να πάρουμε το πρώτο θετικό μήνυμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου, το οποίο θα μας ανοίξει την πόρτα», πρόσθεσε.

Τέλος, τα τέσσερα βουλγαρικά κόμματα που θα σχηματίσουν τη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού έδειξαν ότι δεν θα βιαστούν να άρουν το βέτο.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου