Η Αλβανία έκλεισε τις διαβόητες φυλακές κρατουμένων με ψυχικά νοσήματα

Η Αλβανία έκλεισε τις διαβόητες φυλακές κρατουμένων με ψυχικά νοσήματα

Χθες η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της φυλακής Ζαχαριά στην πόλη Κρούγια, η οποία έχει γίνει διαβόητη για τις απάνθρωπες συνθήκες σε κρατούμενους που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο συγκεκριμένος χώρος κράτησης ατόμων με τετραπληγία, σοβαρά ψυχικά νοσήματα και άλλες δυσκολίες, όχι μόνο υπολειτουργούσε, αλλά ήταν και ετοιμόρροπος.

Χθες η υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας Ulsi Manja (Ούλσι Μάνια) ανακοίνωσε ότι οι 319 κρατούμενοι μεταφέρονται στην ανακατασκευασμένη φυλακή Σεν Κόλι, όπου θα τους παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα και οι κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Η Manja είπε επίσης ότι η παραμονή των κρατουμένων στο Σεν Κόλι θα είναι προσωρινή, καθώς θα μεταφερθούν οριστικά σε εξειδικευμένο ίδρυμα που διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από εθνικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ζητήσει από την Αλβανία να κλείσει τη συγκεκριμένη φυλακή και να εξασφαλίσει την κατάλληλη φροντίδα για τους κρατούμενους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ωστόσο η Αλβανία τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και σε ό,τι αφορά το σωφρονιστικό της σύστημα, υστερεί σημαντικά, με συνθήκες που θυμίζουν άλλες πρωτόγονος εποχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου