Αναστηλώνεται ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός της Κορυτσάς (βίντεο)

Αναστηλώνεται ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός της Κορυτσάς (βίντεο)

Η Κορυτσά ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού και Ορθοδοξίας για όλο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Ένας τόπος με μεγάλη παράδοση, πατρίδα σημαντικών ευεργετών του έθνους μας, αλλά και των ελληνικών γραμμάτων.

Ξεκινώντας από την Μοσχόπολη και φθάνοντας μέχρι την Κορυτσά και τα περίχωρά της, θα συναντήσουμε δεξιά κι αριστερά τόσο στην ύπαιθρο, όσο και πιο ορεινά, διάσπαρτα προσκυνήματα και ιερούς ναούς, με τους πιο επιβλητικούς να βρίσκονται στην καρδιά της πόλης.

Ένας από τους πιο ιστορικούς Ναούς στην πόλη της Κορυτσάς είναι εκείνος της Ζωοδόχου Πηγής, οποίος και αποτελεί τον Μητροπολιτικό της Ναό, έργο που περατώθηκε με την συνδρομή του πιστού λαού και δυστυχώς βίωσε τη μανία του αθεϊστικού καθεστώτος.

Για χρόνια «εκτελούσε» χρέη ενός άχαρου χοτζικού μουσείου όπου και εκθέτονταν βυζαντινές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια που το τότε καθεστώς είχε συγκεντρώσει από τους ναούς της πόλης και γενικά από την Ιερά Μητρόπολη Κορυτσάς.

Αφού το μουσείο έχει πια μεταφερθεί σε άλλο κτήριο, ο Ναός επεστράφη στην Ιερά Μητρόπολη Κορυτσάς και με δαπάνη των πιστών και της ίδιας της Ιεράς Μητρόπολης, φαίνεται να επιστρέφει σιγά – σιγά στην παλιά του αίγλη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου