Αγιασμός στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μητρόπολης Αργυροκάστρου

Αγιασμός στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μητρόπολης Αργυροκάστρου

Του π. Ηλία Μάκου

Με την έναρξη του σχολικού έτους στην Αλβανία, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, τελέστηκε αγιασμός στα εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης» της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, καθώς και στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, εκτός από τη Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου και το Πανεπιστήμιο «Λόγος» στα Τίρανα, λειτουργεί σ' όλη την αλβανική επικράτεια δικά της νηπιαγωγεία, εννιάχρονα σχολεία (δημοτικό-γυμνάσιο) και λύκεια.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι στα σχολεία «Πνοή Αγάπης» μόνο στη Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου φοιτούν 600 συνολικά παιδιά!

Στο εννιάχρονο σχολείο και στο Λύκειο «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αργυροκάστρου πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μερκούρη.

Στα σχολεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που τα ίδρυσε και τα συντηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, το πλέον καρποφόρο δημιουργικό σύνθημα είναι η πρόοδος όχι μόνο στις γνώσεις, αλλά και στο χαρακτήρα.

Η μέριμνα στρέφεται στο να προχωρούν τα παιδιά δημιουργικά. Να σοφίζονται, ώστε να είναι ανεξάντλητα σε εφευρετικότητα και ενθουσιασμό. Να αποδεσμεύονται από τη στασιμότητα, τη ρουτίνα. Να αξιοποιούν την κάθε στιγμή κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Να πλουτίζουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Να διευρύνουν της καλής τους γνώσης τον ορίζοντα. Τα σχολεία αυτά είναι μια πνευματική δύναμη, που αρπάζει, όσα παιδιά φυσικά το θέλουν, στα φτερά της και τα ανεβάζει συνεχώς προς το τέλειο.

Προσφέρουν ολοκληρωμένη μόρφωση, στελεχωμένα με άριστο προσωπικό, και ταυτόχρονα γυμνάζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο στίβο της αρετής.

Με τη χάρη του Θεού και τη φροντίδα του Μακαριωτάτου και τα μικρά τάλαντα και οι ολίγες ικανότητες πληθαίνουν και γιγαντώνονται, γιατί αποδίδει συνήθως η προσπάθεια για την τελειότητα.

Ο Θεός ανταμείβει εκείνους, που αγωνίζονται και τους πλημμυρίζει τη ζωή με χάρη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου