Δημιουργία αιολικού πάρκου στους Γεωργουτσάτες της Δρόπολης με τις ευλογίες της αλβανικής κυβέρνησης

Δημιουργία αιολικού πάρκου στους Γεωργουτσάτες της Δρόπολης με τις ευλογίες της αλβανικής κυβέρνησης

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας ανακοινώνει ότι η προσωρινή συγχώνευση των εταιρειών "EU GREEN ENERGY" Α.Ε., "A.91" Α.Ε. και "WINPHARMA" Α.Ε. έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχει υποβάλει αίτηση για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ισχύος 20 MW, το οποίο δεν επωφελείται από μέτρα στήριξης, στο χωριό Γεωργουτσάτες του Δήμου Δρόπολης στο Αργυρόκαστρο.

Επίσης το ίδιο υπουργείο κήρυξε στα μέσα του τρέχοντος έτους μια ανταγωνιστική διαδικασία για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια σε μεγάλη χωρητικότητα και τοποθεσία στην ξηρά.

Η δημοπρασία δίνει την ευκαιρία στους πλειοδότες να προτείνουν έργα με ελάχιστη ισχύ 10 MW και μέγιστη χωρητικότητα 75 MW. Η προκαθορισμένη τιμή θα οριστεί για 100 MW τα οποία θα αγοράσει η κυβέρνηση για κατανάλωση και η ανώτατη τιμή θα είναι 75 ευρώ ανά MW

Σε πρώτη φάση, θα επαληθευτεί η τεχνική εμπειρία, οι οικονομικοί πόροι και η νομική θέση των εταιρειών που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και σε δεύτερη φάση, η οικονομική προσφορά.

Για να βοηθήσει τους επενδυτές, η αλβανική κυβέρνηση δημιούργησε μια μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ελβετική Κρατική Οικονομική Γραμματεία (SECO), με την υποστήριξη της ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 20% της αλβανικής επικράτειας από βορρά προς νότο σε υψόμετρο άνω των 150 μ. Από την επιφάνεια της θάλασσας έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα κατασκευής αυτών των πάρκων.

Το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του πάρκου τόσο στο περιβάλλον, όσο και στους κατοίκους της ΕΕΜ κανένας δεν γνωρίζει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου