Ρουμάνικα σχολεία στις κοιτίδες των βλαχόφωνων περιοχών της Αλβανίας

Ρουμάνικα σχολεία στις κοιτίδες των βλαχόφωνων περιοχών της Αλβανίας

Από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, το ρουμανικό ίδρυμα «Nicolae Iorga» στους Αγίους Σαράντα, έχει σκοπό να προχωρήσει σε περαιτέρω δράσεις, οι οποίες αφορούν την εκμάθηση της αρμάνικης (βλάχικης) διαλέκτου, ενώ αναφέρεται σε προσπάθειες των κατοίκων από την Σελενίτσα της Αυλώνας να ανοίξει σχολείο για το συγκεκριμένο σκοπό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2021 αναμένεται να λειτουργήσει το σχολείο "10 Μαΐου 1905", στους Αγίους Σαράντα, χρηματοδοτούμενο φυσικά από το εν λόγω ίδρυμα, ενώ ένα ακόμη σχολείο με το όνομα της γλωσσολόγου "Matilda Caragiu-Marioțeanu", θα λειτουργήσει στο Μπεράτι.

Επίσης λόγος γίνεται σε συνέχεια των δράσεων με παρόμοιες ενέργειες και στο Ελμπασάν, περιοχή όπου διαβιούν πολλοί βλάχοι, τους οποίους το ίδρυμα έχει «βαφτίσει» Ρουμάνους.

Οι Βλαχόφωνοι πληθυσμοί που έχουν μετοικήσει στα Τίρανα, στο Μπεράτι, στο Δυρράχιο, στο Ελμπασάν και σε άλλοι πόλεις της Αλβανίας, ειδικά μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης στην Κορυτσά, υπήρξαν ανέκαθεν άνθρωποι ελληνικής συνείδησης και παιδείας, ενώ συνέβαλλαν τόσο στην δημιουργία του αλβανικού πολιτισμού, όσο και στην στήριξη της μητέρας Ελλάδας, αφιερώνοντας ακόμη και την ζωή τους για εκείνη.

Το θέμα του ρουμάνικου «διαφωτισμού» στους βλαχόφωνους Έλληνες της σημερινής Αλβανίας, έρχεται να θυμίσει τα παλιά χρόνια της γνωστής ρουμάνικης προπαγάνδας, η οποία ανεπιτυχώς έδρασε στον ελληνισμό της Αλβανίας.

Σοβαρότερο πλήγμα στους Βλαχόφωνους επέφερε ο Χότζα και το καθεστώς του, αποκόπτοντάς τους από τον υπόλοιπο ελληνόφωνο και αλβανόφωνο ελληνισμό του τόπου τους.

Όσο για τα ρουμάνικα σχολεία – φροντιστήρια, δύσκολη έως και αδύναμη φαίνεται να είναι η επιρροή τους. Ωστόσο όσοι κινηθούν προς αυτά, κατά πάσα πιθανότητα να το πράξουν για δικά τους προσωπικά οφέλη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου