Δημοσιεύθηκε η έκθεση - καταπέλτης του ΟΑΣΕ για τις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε η έκθεση - καταπέλτης του ΟΑΣΕ για τις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε σήμερα η έκθεση – καταπέλτης του ΟΑΣΕ σχετικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου του 2021 στην Αλβανία.

Παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα, τα οποία φαίνεται πως δεν εκφράζουν έναν τόπο που κατά τα λεγόμενα των Αλβανών κυβερνητικών, χαρακτηρίζεται για την δημοκρατία και τις ανθρώπινες ελευθερίες.

Η εκλογική διαδικασία της 25ης Απριλίου 2021 ήταν:

Σε μεγάλο βαθμό διαφανής και ομαλή, ενώ έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αριθμός ερευνών σχετικά με τους ισχυρισμούς για την εξαγορά ψήφων.

Στον περιορισμένο αριθμό εκλογικών κέντρων και των καταμετρητών που παρατηρήθηκαν, η διαδικασία ήταν σε μεγάλο βαθμό διαφανής και ομαλή.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές ήταν γενικά καλά οργανωμένες από τις εκλογικές αρχές.

Η νεοσυσταθείσα Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) αντιμετώπισε νέες διευρυμένες υποχρεώσεις μετά από τις πρόσφατες νομικές αλλαγές.

Παρά τις καθυστερήσεις, (συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην υιοθέτηση βασικών κανονισμών και την έναρξη της εκστρατείας για την εκπαίδευση των ψηφοφόρων), καθώς και στην εκπαίδευση του προσωπικού των εκλογικών εκλογών, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή κατάφερε να εκπληρώσει σωστά τις περισσότερες από τις υποχρεώσεις της.

Επίσης λειτούργησε με διαφάνεια και πραγματοποίησε συνεδρίες ανοιχτές για το κοινό.

Η εκλογική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα απολάμβανε γενικά την εμπιστοσύνη των παραγόντων της Αποστολής.

Το ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης ψηφοφόρων αποτέλεσε ένα μέτρο για τη μείωση των περιπτώσεων διπλής ψήφου, οικογενειακής ψήφου και παραποίησης της ταυτότητας του ψηφοφόρου.

Ο μικρός χρόνος για την προμήθεια και την εγκατάσταση δεν δημιούργησε ευκαιρίες για ουσιαστικές δημόσιες συζητήσεις, ένα σημαντικό στοιχείο της εγγύησης της εμπιστοσύνης του κοινού.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν περίπου 3,5 εκατομμύρια.

Η εκστρατεία δεν χαρακτηρίζονταν για την ορμή της, τονίζοντας ότι τα μηνύματα επικεντρώθηκαν σε βασικούς ηγέτες των κομμάτων και όχι σε συζητήσεις που αφορούν πραγματικά θέματα.

Ακόμη, ήταν σεβαστή η θεμελιώδης ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τα εκλογικά υποκείμενα μπόρεσαν να διεξάγουν ελεύθερα την εκστρατεία τους, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19 και της ασυνεπούς επιβολής προστίμων για παραβίαση των κανόνων.

Οι εκτεταμένες πρακτικές εξαγοράς ψήφων εξακολούθησαν να αποτελούν πρόβλημα.

Η διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών προτιμήσεων των ψηφοφόρων, δημιούργησε σοβαρή ανησυχία και έκανε τους ψηφοφόρους αρκετά ευάλωτους.

Καμία τηλεοπτική συζήτηση (debate) δεν πραγματοποιήθηκε μεταξύ των πολιτικών ηγετών.

Οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι στις πιέσεις και στην διαφθορά.

Οι κανονισμοί που διέπουν την κάλυψη των μέσων προεκλογικής εκστρατείας περιορίζουν την πρόσβασή τους σε μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους υποψηφίους.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αποθαρρύνθηκαν να παρέχουν αναλυτικά και εις βάθος την κάλυψη όλων των εκλογικών θεμάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο που αναπαρήγαγαν τα ίδια τα κόμματα σε ειδησεογραφικά προγράμματα, περιόρισε την ικανότητα των ψηφοφόρων να συμμετέχουν ενημερωμένοι στις εκλογές.

30 υποθέσεις που σχετίζονται με την εξαγορά ψήφων δεν διερευνήθηκαν.

Τα μέτρα πρόληψης του COVID-19 δεν εφαρμόστηκαν καλά και η κοινωνική απόσταση δεν διατηρούνταν πάντα, ειδικά σε κέντρα με μεγάλο αριθμό ατόμων.

Το απόρρητο της ψηφοφορίας έγινε γενικά σεβαστό στα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε η Επιτροπή του ΟΑΣΕ.

Υπήρχαν άτομα στα εκλογικά κέντρα που ήλεγχαν ποιον ψήφισε ο κάθε ψηφοφόρος.

Σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας η Διεθνής Επιτροπή Επιτήρησης των εκλογών παρατήρησε ομάδες ατόμων που συγκεντρώθηκαν έξω από τα εκλογικά τμήματα, κοιτάζοντας σαν να έλεγχαν την περιοχή ώστε να δουν ποιος ψήφισε.

Στην περιοχή της Σκόδρας, οι παρατηρητές παρατήρησαν ότι κάποιος τραβούσε κάποιον άλλον στο εκλογικό τμήμα και, μόλις ο τελευταίος βρισκόταν μέσα στο εκλογικό τμήμα, του δόθηκε εντολή για να ψηφίσει.

Στην ίδια συνοικία, η Επιτροπή παρατήρησε μια υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κοντά σε εκλογικό κέντρο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου