Η νίκη του Ιταλού επιχειρηματία κατά της κυβέρνησης Ράμα, αναρτήθηκε σε πινακίδα στην Ρώμη

Η νίκη του Ιταλού επιχειρηματία κατά της κυβέρνησης Ράμα, αναρτήθηκε σε πινακίδα στην Ρώμη

Την δικαστική του νίκη κατά της κυβέρνησης Ράμα, γιόρτασε με ιδιαίτερο τρόπο ο Ιταλός επιχειρηματίας Francesco Becchetti, νοικιάζοντας μια μεγάλη ψηφιακή πινακίδα σε μια από τις κυριότερες πλατείες της Ρώμης, όπου αναφέρεται αναλυτικά η ανακοίνωση της νίκης του στην υπόθεση διαιτησίας εναντίον της Αλβανίας.

Όπως είχαμε αναφέρει παλιότερα, η Αλβανία θα πρέπει να αποζημιώσει τον Becchetti με το ποσό των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν μετά το κλείσιμο του τηλεοπτικού του σταθμού Agon Channel το 2015, δύο χρόνια αφότου ο Έντι Ράμα ανήλθε στην εξουσία της Αλβανίας.

«Το όνομά μου είναι Francesco Becchetti. Έχω αγωνιστεί ενάντια στην πολιτική δίωξη τουλάχιστον μιας κυβέρνησης. Κέρδισα», αναγράφει η πινακίδα που βρίσκεται σε περίοπτο σημείο στην πλατεία «Piazza di Spagna» της Ρώμη, δείχνοντας επίσης και την φωτογραφία του Becchetti.

Παρά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, ο Ράμα υποστηρίζει ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει ακόμη και ότι η κυβέρνησή του στο τέλος θα είναι αυτή που θα κερδίσει.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ο Ράμα αρνήθηκε να αποκαλύψει, ισχυριζόμενος ότι το επόμενο βήμα της Αλβανίας πρέπει να κρατηθεί μυστικό από τον Ιταλό επιχειρηματία.

Εκτός από το ανακοινωθέν για την νίκη Becchetti, η συγκεκριμένη ψηφιακή πινακίδα διαφημίσεων περιλαμβάνει και μια αναφορά σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται «Parlo Io» (μιλάω), όπου ο Becchetti περιγράφει εν συντομία την όλη υπόθεσή του.

Εκεί ο επιχειρηματίας τονίζει ότι η αλβανική κυβέρνηση σχεδίασε ποινικές έρευνες εναντίον του τηλεοπτικού του καναλιού, καθώς και μια εκστρατεία πολιτικής εκστρατείας με σκοπό να επιτεθεί σε μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Ακόμη παραθέτει την δικαστική απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι ο γενικός γραμματέας του Ράμα, του είπε να μιλήσει με έναν άλλο ιδιοκτήτη μέσων μαζικής ενημέρωσης, θέλοντας να καταλάβει γιατί ερευνήθηκαν οι επενδύσεις του και επίσης ενημέρωσε τον Becchetti ότι το να αψηφά την αλβανική κυβέρνηση δεν είναι καλή ιδέα.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο, καθώς και το Διεθνές Κέντρο για την επίλυση επενδυτικών διαφορών (ICSID), εξέδωσε τελική απόφαση τον Μάρτιο του 2021, με την οποία αποφάσισε ότι η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει στον Becchetti 110 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτρίωση του τηλεοπτικού του καναλιού μετά από μια εκστρατεία πολιτικών κινήτρων εναντίον του ίδιου αλλά και του μέσου ενημέρωσης στο οποίο ήταν ιδιοκτήτης.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία «υποστηρίζουν σθεναρά την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις κατάσχεσης ήταν το αποκορύφωμα μιας πολιτικής εκστρατείας εναντίον των εναγόντων».

Αν και ο Ιταλός επιχειρηματίας αρχικά είχε απαιτήσει αποζημίωση ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ, το δικαστήριο τελικά του απένειμε εκείνη των 110 εκατομμυρίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου