Συνεχίζεται η καταπάτηση στα παράλια της Χιμάρας - Νέο σκάνδαλο

Συνεχίζεται η καταπάτηση στα παράλια της Χιμάρας - Νέο σκάνδαλο

Σε μια περίοδο που όλες οι κυβερνητικές ενέργειες επικεντρώνονται στην κατεδάφιση αυθαίρετων στα παράλια της Αλβανίας, τα παράλια της Χιμάρας, συνεχίζουν να κομματιάζονται και να μοιράζονται μεταξύ ομάδων που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ράμα, μέσω πλαστών εγγράφων, ή με διάφορες αμφισβητούμενες κυβερνητικές αποφάσεις.

Αυτό το διάστημα μια ισχυρή σύγκρουση λαμβάνει χώρα σε ένα οικόπεδο στην περιοχή της παραλίας «Γυάλι», όπου από τη μία βρίσκονται οι συγγενείς του Damian Gjiknuri και από την άλλη η εταιρεία "Soleil and Sea", η οποία έχει αποκτήσει το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή με αρκετά αμφίβολο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία "Andi" shpk, που ανήκει στον γιο του θείου του ισχυρού σοσιαλιστή βουλευτή, Damian Gjiknuri, κατασκευάζει μια τριώροφη δομή υπηρεσιών, με δύο υπόγειους ορόφους και πισίνα, στην περιοχή Γυάλι, ενώ η συγκεκριμένη κατασκευή χτίζεται επάνω στην γη ντόπιας οικογένειας.

Όπως έγινε γνωστό στα αλβανικά μέσα, το δικαστήριο της Αυλώνας, με την απόφαση αριθ. 1859 και με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2013, αναγνώρισε στην εν λόγω ντόπια οικογένεια δύο οικόπεδα, ένα 6800 τετραγωνικά μέτρα και ένα 1800 τετραγωνικά μέτρα κοντά στο χωριό Βούνο. Σήμερα η κρατική υπηρεσία του κτηματολογίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με τη θέση του δικαστηρίου. Σε αυτή τη γη, για την οποία υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με τα έγγραφα ιδιοκτησίας, ο ξάδελφος του Damian Gjiknuri χτίζει ανενόχλητος ξενοδοχείο.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία "Soleil and Sea", η οποία έχει αποκτήσει την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή, για την υλοποίηση του έργου "Jala Entertainment Park" έχει αξιώσεις σε ένα μέρος αυτής της περιοχής.

Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής είναι ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Εριόν Μπράτσε, επίσης μέλη είναι το μισό υπουργικό συμβουλίου του Ράμα, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Οικονομικών, Τουρισμού, Υποδομών, Αστικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και Περιβάλλοντος.

Αυτή η Επιτροπή αποδέχθηκε το έργο με δηλωμένη αξία 67 εκατομμυρίων ευρώ, για την ίδρυση του θερέτρου "Jala Park".

Τον Ιανουάριο του 2020, ο πρώην επικεφαλής ελεγκτής Bujar Leskaj, παρέπεμψε τις παραβιάσεις σχετικά με την έγκριση αυτού του έργου στον Αλβανό Διευθυντή του Οργανισμού και Υπεύθυνο Ανάπτυξης Επενδύσεων Sokol Nano, γιο του πρώην πρωθυπουργού Φατός Νάνο, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής επενδυτικής απόφασης.

Ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη χρηματοδότηση του γιγαντιαίου έργου ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ για το θέρετρο στο Γυάλι. Στον φάκελο της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιβεβαίωση της παροχής κεφαλαίων για την υλοποίηση του έργου. Στην πραγματικότητα, στο αρχείο υπάρχει μόνο μία επιβεβαίωση τράπεζας, εκδοθείσα από τράπεζα δεύτερης βαθμίδας, η οποία επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία "Soleil and Sea" είναι πελάτης με καλή φήμη για την τράπεζα και ότι η συγκεκριμένη τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει οποιοδήποτε αίτημα αυτού του πελάτη της, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια που προβλέπονται στις δανειοδοτικές πολιτικές, αναφέρει ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κρατικούς ελεγκτές, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς αυτός ο επενδυτής έχει εξασφαλίσει αξιόπιστους χρηματοοικονομικούς πόρους για αυτήν την επένδυση, ενώ στην πραγματικότητα οι χρηματοοικονομικοί ισολογισμοί και των δύο εταιρειών δεν αντιπροσωπεύουν εισόδημα ή κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια επένδυση.

Επίσης, ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος διαπιστώνει ότι στο αρχείο του «στρατηγικού επενδυτή», δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία με τις τράπεζες, οι οποίες έχουν μελετήσει το επιχειρηματικό σχέδιο και έχουν λάβει θετική απόφαση για τη χρηματοδότηση του έργου. Στη συνέχεια, οι κρατικοί ελεγκτές ανακάλυψαν ότι η οντότητα "Soleil and Sea" δεν πληρούσε τους όρους, την ικανότητα και τα νομικά κριτήρια για να αποκτήσει το καθεστώς του στρατηγικού επενδυτή.

Τα έγγραφα που ζητήθηκαν και συλλέχθηκαν από την Επιχειρησιακή Ομάδα της Στρατηγικής Επιτροπής Επενδύσεων έχουν στοιχεία, «τα οποία δεν είναι σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση του ακινήτου, είναι αναληθή και κατά παράβαση του νόμου», επιβεβαιώνει περαιτέρω ο Ανώτατος Έλεγχος του Κράτους.

Στο τέλος του ελέγχου, ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος συνέστησε στο Συμβούλιο Υπουργών να ανακαλέσει το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή για το έργο "Jala Entertainment Park". Δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο αυτή η σύσταση έχει εξεταστεί από το Συμβούλιο Υπουργών.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι ανάμεσα στα μεγάλα εγκλήματα της λεγόμενης «Αναγέννησης» του Ράμα, υπάρχει σοβαρή διαμάχη για το πώς θα διαιρεθεί η υπέροχη ακτή στο Γυάλι της Χιμάρας αλλά και πιο πέρα.

Ιδού λοιπόν μια ακόμη σοβαρή καταπάτηση γης στα παράλια της Χιμάρας, που συμβαίνει αυτό το διάστημα και ενόσω ο Ράμα «κόπτεται» να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις αυθαιρεσίες. Ουσιαστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός και η συμμορία του καθαρίζουν το τοπίο για να συνεχίσουν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου