Πρόβλημα με τις άδειες λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων στην Χιμάρα

Πρόβλημα με τις άδειες λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων στην Χιμάρα

Πριν από λίγες ημέρες, ήρθε στο φως της δημοσιότητας το θέμα των μικρών επιχειρήσεων στις οποίες το αλβανικό κράτος παρεμποδίζει την έκδοση αδειών σε παραλιακά σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα οι μικρές επιχειρήσεις εμποδίζονται να χρησιμοποιούν τα παραλιακά σημεία από την κρατική πύλη e-Albania, η οποία δεν τους επιτρέπει την έκδοση σχετικής άδειας. Αυτό προκαλεί τον υπαινιγμό ότι η δράση έγινε λόγω της εύνοιας σε τέσσερα θέρετρα που δημιουργήθηκαν κατά μήκος των νοτίων ακτών της χώρας και συγκεκριμένα στην Χιμάρα, με πλήρη καταπάτηση της γης των ντόπιων.

Επίσης παρατηρείται πως φέτος ο δήμος Χιμάρας σε σύγκριση με πέρυσι, έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές των φόρων για την χρήση παραλιακών χώρων. Μέχρι στιγμής, οι άδειες για τους παραλιακούς χώρους δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι το τέλος χρήσης του χώρου αυξάνεται, σε μια στιγμή που η κατάσταση φραγής των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε από την πανδημία έπρεπε να ακολουθήσει μία ελαφρυντική φορολογική επιβάρυνση.

Έτσι οι μικρές επιχειρήσεις υποχρεούνται να πληρώσουν για την χρήση χώρου στην παραλία 750 λεκ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ κανονικά η χρέωση ήταν 525 λεκ. Αυτή η αύξηση είναι που προκαλεί ένα άλλο πλήγμα στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί από την πανδημία. Εκτός αυτού, πολλές επιχειρήσεις υπόκεινται στους κανόνες που έθεσε ο Αλβανός Υπουργός Τουρισμού για τους παραλιακούς χώρους, αλλά το θέμα τους αντιμετωπίζεται με ανεντιμότητα και μεροληψία, καθώς άλλες επιχειρήσεις, χωρίς κανένα είδους άδειας, λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Αυτό παρατηρείται έντονα στις επιχειρήσεις των Ελλήνων, στα παράλια της χώρας.

Παρόλα ταύτα οι άδειες των εν λόγω χώρων δεν έχουν εγκριθεί ακόμη, ενώ ολόκληρη η νότια ακτογραμμή, που αποτελεί τον πιο σημαντικό τουριστικό προορισμό, έχει μείνει χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες, πράγμα που δημιουργεί μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία.

Φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η αίτηση για άσκηση δραστηριότητας σε παραλιακά σημεία, δεν υποβάλλεται στο δήμο αλλά είναι ηλεκτρονική, μέσω της γνωστής εφαρμογής e – Albania. Παρόλο που η μέγιστη προθεσμία για τη λήψη αυτής της σχετικής άδειας προβλέπεται να είναι 12 ημέρες, ένα μεγάλο μέρος των μικρών επιχειρηματιών δεν έχουν λάβει ακόμη την άδεια, λέγοντας ότι «ορισμένοι αντιμετωπίζονται ως παιδιά της μητέρας και μερικά ως παιδιά της μητριάς ».

Ιδιαίτερα στην Χιμάρα, αυτή η αντιμετώπιση από πλευράς του κράτους και των εγκάθετων του Ράμα στην περιοχή, γεννά νέα ερωτήματα. Αρχικά η μη επίλυση του ιδιοκτησιακού και η μεροληψία έναντι των ντόπιων κατοίκων και τώρα η μη επίδοση άδειας έστω και για περιοδική χρήση μέρους της ακτής, που θα είναι και προς όφελος των λουόμενων, αποτελεί μια ακόμη παραβίαση των βασικών τους δικαιωμάτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου