Η πανδημική εικόνα της Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο

Η πανδημική εικόνα της Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο

Την ανακούφιση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε σήμερα η αλβανική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα γίνεται γνωστό πως σταδιακά θα επανέλθει η κανονικότητα. Το Υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε την ελάφρυνση των επιβαλλόμενων μέτρων που έχουν οριστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο μέχρι στιγμής το ωράριο για τις μετακινήσεις που ισχύει στη χώρα, παραμένει από τις 6 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ. Επίσης οι πολίτες θα συνεχίσουν να φορούν τις προστατευτικές τους μάσκες τόσο στους κλειστούς, όσο και στους ανοιχτούς χώρους.

Όσον αφορά την περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, πολλοί είναι εκείνοι οι κάτοικοι που εμβολιάστηκαν, (έπειτα από δική τους επιθυμία) με το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο. Η εμπιστοσύνη των μεσηλίκων, αλλά και των υπερηλίκων Ελλήνων της Μειονότητας στα σκευάσματα που αφορούν τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, φαίνεται πως τους κάνει να ελπίζουν περισσότερο στα σκευάσματα αυτών των χωρών.

Ιδιαιτέρως οι κάτοικοι στη Δρόπολη, κατευθύνονται μαζικά και οικειοθελώς προς το Αργυρόκαστρο, ούτως ώστε οι υγειονομικές αρχές της πόλης, να τους χορηγήσουν ένα από τα δύο παραπάνω εμβόλια.

Ωστόσο εκείνο που φαίνεται να έχει αποβεί μέχρι στιγμής σωτήριο για την ΕΕΜ, είναι η αραιοκατοικημένες περιοχές της, που φαίνεται πως βοηθούν ώστε να αναχαιτιστεί φυσικά το κύμα του ιού . Όσον αφορά το θέμα της απώλειας ζωών, δε θα πρέπει να κοιτάμε μόνο τους αριθμούς εκείνων που «χάθηκαν», αλλά και εκείνων των ανθρώπων που θα μπορούσαν να σωθούν, αλλά τους στερήθηκε αυτή η δυνατότητα. Δε θα πρέπει να κρύψουμε πως αρκετοί Βορειοηπειρώτες που νόσησα από τον κορωνοϊό, προσπάθησαν να μεταβούν στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς βρήκανε τις "πόρτες" της κλειστές. Έτσι αναγκαστικά κατέληξαν σε κάποιο νοσοκομείο, κυρίως της Αλβανικής πρωτεύουσας, όπου ο θάνατός τους ήταν προδιαγεγραμμένος.

Εκείνο που θα πρέπει επισημανθεί είναι πως οι Βορειοηπειρώτες που διαμένουν μόνιμα στην πατρική τους γη, πιο εύκολα εξασφαλίζουν την βοήθεια της «μητέρας φύσης», παρά της μητέρας Ελλάδας, που κατά καιρούς τους χορηγεί δυνατές «δόσεις» αποκλεισμού από το υγειονομικό της σύστημα.

Η Ελλάδα για όλη την ΕΕΜ εντός της Αλβανίας, αποτελεί όχι μόνο το εθνικό της κέντρο, αλλά και ένα «υγειονομικό όνειρο» που σε σύγκριση με το αλβανικό σύστημα υγείας, είναι ένας ακόμη εγγυητικός παράγοντας για τη συνέχιση της ζωής στη Βόρειο Ήπειρο. Το θέμα όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι κατά πόσο θα μπορέσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στους πολύπαθους Βορειοηπειρώτες και να κάνει και πάλι αισθητή της παρουσίας στον τόπο τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου