Το "non grata" Μπερίσα - υποθέσεις αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

Το "non grata" Μπερίσα - υποθέσεις αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

Σε ακόμη μία τηλεοπτική συνέντευξη προχώρησε ο γνωστός Αλβανός αναλυτής Φατός Λιουμπόνια. Αυτή τη φορά το θέμα ήτανε η κήρυξη του πρώην Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ως ανεπιθύμητο πρόσωπο, από τις ΗΠΑ.

Ο Λούμπονια ανέφερε πως εάν αυτή η κίνηση των ΗΠΑ είχε γίνει κατά τα έτη 1996 – 97, τότε που ο Μπερίσα αποσκοπούσε να εγκαθιδρύσει και πάλι ένα καθεστώς στην Αλβανία, θα ήτανε σεβαστό. Η τωρινή όμως κίνηση φαίνεται πως έχει ως σκοπό να αποδυναμώσει εντελώς την αντιπολίτευση και να ενισχύσει περισσότερο το καθεστώς του Ράμα που είναι πια γεγονός.

Για τον εν λόγω αναλυτή, δεν πρόκειται για δημοκρατία, αλλά για πολιτική υποστήριξη που δόθηκε στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Για τα κίνητρα, έχει δύο υποθέσεις και η μία αφορά την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.

«Οι κρίσεις είναι πάντα συμφραζόμενες και οι αλήθειες, δηλαδή, τις κρίνουμε όπως τις κρίνουμε εντός ενός χρονικού πλαισίου. Εάν το 1996 – 1997 όταν ο Μπερίσα έκλεψε τις ψήφους, προσπαθούσε να οικοδομήσει ένα αυταρχικό σύστημα, εάν θα υπήρχε μια αντίδραση όπως σήμερα θα ήμουν πολύ χαρούμενος, χαρούμενος με την έννοια ότι υποστηρίζεται η δημοκρατία… Ο Μπερίσα είναι εδώ για 8 χρόνια. Εάν είχε καταδικαστεί, θα είχε καταδικαστεί το 1996, 1997… Δεν τον αφαίρεσαν, ο αλβανικός λαός τον αφαίρεσε...

Δεν βλέπω ότι υπάρχει θεσμική μνήμη για τον Μπερίσα. Βλέπω την πιο άμεση πολιτική. Θα υποθέσω ότι δεν είμαι πλέον ενημερωμένος. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά εδώ. Από νομική άποψη, όλοι έχουν δίκιο, η Αμερική είναι κράτος δικαίου και ο Alcapone καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στο τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο είναι χωρίς απόδειξη. Από νομική άποψη μου φαίνεται ύποπτο...

Εάν πρόκειται για δημοκρατία στην Αλβανία, βλέπω έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, να αναλαμβάνει ένα κόμμα ολόκληρο το κράτος και δεν βλέπω καμία αμερικανική παρέμβαση σε αυτό. Είναι σαφές ότι αυτή είναι η υποστήριξη για αυτό το καθεστώς...

Ο Έντι Ράμα είναι το πρόβλημα σήμερα. Πώς είναι δυνατόν να μην το βλέπουν αυτό; Λέω ότι δεν πρόκειται για δημοκρατία, αλλά για πολιτική υποστήριξη που παρέχεται στον Έντι Ράμα. Ποια είναι τα αμερικανικά συμφέροντα; Έχω δύο υποθέσεις αλλά όχι σαφείς. Μια υπόθεση, τα συμφέροντα με τα λόμπι που γίνονται εκεί. Εάν έχετε λίγα άτομα εκεί, η Αλβανία δεν είναι τόσο σημαντική στην αμερικανική ατζέντα όσο και οι μεγάλες χώρες. μπορεί να είναι λομπίστες που υποστηρίζουν τον Έντι Ράμα. Και πάλι δεν με πείθει πολύ, αλλά το θέτω ως υπόθεση.

Η δεύτερη υπόθεση που μου φαίνεται πιο προβληματική, είναι η ατζέντα του Trump για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Εάν λοιπόν συμβαίνει αυτό, είναι η επίλυση ενός τόσο σημαντικού πολιτικού ζητήματος, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε ότι είναι πρώην πρόεδρος που έχει ταχθεί εναντίον. Για να το υποστηρίξουμε αυτό, έχουμε ως εγγύηση, τις συνδέσεις με τον Βούτσιτς είναι και με αυτόν τον τρόπο κίνηση για να απαλλαγούμε από αυτόν τον ενοχλητικό τύπο. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό αφορά τη δημοκρατία. Κατά τη γνώμη μου, αν μιλάμε για μετάβαση, η δημοκρατία είναι πάντα μετάβαση και θα παλεύεις κάθε μέρα. Εάν πρόκειται να οικοδομήσετε τη δημοκρατία και να τερματίσετε τη μετάβαση, αυτό δεν είναι θέμα ονομάτων αλλά ζήτημα του συστήματος, της ολιγαρχίας, μιας εγκληματικής οικονομίας", δήλωσε ο Λούμπονια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου