Οι σταυροί και οι θέσεις των Ελλήνων υποψηφίων στις εκλογές της Αλβανίας

Οι σταυροί και οι θέσεις των Ελλήνων υποψηφίων στις εκλογές της Αλβανίας

Με το νέο εκλογικό νόμο, για πρώτη φορά στην Αλβανία οι εκλέκτορες είχαν τη δυνατότητα να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους βουλευτές. Ήταν ένα θέμα που μονοπώλησε την πολιτική επικαιρότητα, όταν πριν από ένα χρόνο συζητούνταν για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Ήταν κάτι που επιθυμούσε το σύνολο της κοινωνίας όπως και τα μικρά κόμματα. Ωστόσο φαίνεται πως η συγκεκριμένη κατάσταση δεν βόλευε τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, που προτιμούσαν για λόγους εσωκομματικής πειθαρχίας (χωρίς να το εκφράζουν δημόσια) τις κλειστές λίστες.

Τελικά ο Ράμα που «έκοβε και έραβε» μόνος του – αφού η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από τη βουλή – εφηύρε μία ενδιάμεση λύση: Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να «σταυρώνουν» τους βουλευτές, όμως οι λίστες δεν θα είναι και τόσο ανοιχτές. Για να μπορεί να εκλεγεί κάποιος, χωρίς να έχει σημασία η θέση που βρίσκεται στην κομματική λίστα, θα πρέπει να συγκεντρώνει από μόνος του τόσους σταυρούς, όσοι απαιτούνται για μία εκλογική έδρα.

Από τους 140 βουλευτές, μόνο οι 15 ξεπέρασαν το όριο των 10.000 σταυρών, αριθμός που εξασφαλίζει την εκλογή, ανεξάρτητα της κομματικής θέσης που κατέχουν στη λίστα. Από αυτούς μόνο 4 προήλθαν από τις κάτω θέσεις ενώ οι υπόλοιποι 11 βρίσκονταν ήδη σε εκλόγιμη θέση. Εάν οι λίστες ήταν 100% ανοιχτές, όπως συμβαίνει με τον εκλογικό νόμο στην Ελλάδα, περίπου 30 βουλευτές θα έχαναν την έδρα τους από τους συνυποψηφίους που ήταν πιο κάτω στη λίστα.

Το ελληνικό ενδιαφέρον, όπως πάντα, στρέφεται στις 4 από τις 12 περιφέρειες όπου υπάρχει η Ελληνική Μειονότητα, δηλαδή Αυλώνα, Αργυρόκαστρο, Κορυτσά και Τίρανα.

Για πρώτη φορά οι Έλληνες δεν κατήλθαν στις εκλογές με δικό τους σχήμα, αλλά ενταγμένοι στις λίστες των μεγάλων αλβανικών κομμάτων. Στις φετινές εκλογές, είχαμε 6 Έλληνες υποψηφίους, ενώ οι σταυροί που έλαβαν, έχουν ως εξής:

Νίκος Κούρης 4.409(Υποψήφιος του MEGA στις Λίστες του ΣΚ Περιφέρεια Αυλώνας)

Βαγγέλης Τάβος 2.237(Υποψήφιος του LSI Περιφέρεια Αργυροκάστρου)

Βαγγέλης Αναγνώστης 1.600(Υποψήφιος του ΚΕΑΔ στις Λίστες του ΔΚ Περιφέρεια Αυλώνας)

Βαγγέλης Ντούλες 848(Υποψήφιος του ΚΕΑΔ στις Λίστες του ΔΚ Περιφέρεια Τιράνων)

Κώστας Μπάρκας 287(Υποψήφιος του ΚΕΑΔ στις Λίστες του ΔΚ Περιφέρεια Αργυροκάστρου)

Θανάσης Πότσης 197(Υποψήφιος του LSI Περιφέρεια Κορυτσάς)

Η εκλογή του Κούρη και του Ντούλε θεωρούνταν σχεδόν βέβαιη αφού βρίσκονταν σε εκλόγιμες θέσεις. Ο πρώτος στην 5η από τις 7 – 8 έδρες που διεκδικούσε το ΣΚ στην Αυλώνα και ο δεύτερος στην 11η από τις 14 – 18 έδρες που διεκδικούσε το ΔΚ στα Τίρανα. Πιθανότητες εκλογής είχε επίσης και ο Τάβος στο Αργυρόκαστρο αλλά η μείωση των εδρών της Περιφέρειας Αργυροκάστρου (από 5 σε 4) και το κλείσιμο των συνόρων του στέρησαν την εκλογή.

Ενδιαφέρον είχε και το αποτέλεσμα του Αναγνώστη στην Αυλώνα, που αποτελεί την Περιφέρεια με του περισσότερους Έλληνες και η περιοχή που εκλέγονταν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ.

Ενδιαφέρον έχει και η θέση που κατέλαβαν παναλβανικά, στην περιφέρειά τους και στην κομματική τους λίστα:

Νίκος Κούρης
5ος στη λίστα του ΣΚ στην Περιφέρεια Αυλώνας . Στο ψηφοδέλτιο είχε την ίδια θέση53ος μεταξύ των 153 υποψηφίων βουλευτών που ΣΚ. Εξελέγησαν 7495ος μεταξύ των υποψηφίων όλων των κομμάτων. Εξελέγησαν 140

Βαγγέλης Τάβος
1ος στη λίστα του LSI στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου. Στο ψηφοδέλτιο είχε την ίδια θέση9ος μεταξύ των 153 υποψηφίων βουλευτών που LSI. Εξελέγησαν 5178ος μεταξύ των υποψηφίων όλων των κομμάτων. Εξελέγησαν 140

Βαγγέλης Αναγνώστης
8ος στη λίστα του ΔΚ στην Περιφέρεια Αυλώνας. Στο ψηφοδέλτιο είχε την 10η θέση9ος μεταξύ των 153 υποψηφίων βουλευτών που ΔΚ. Εξελέγησαν 59211ος μεταξύ των υποψηφίων όλων των κομμάτων. Εξελέγησαν 140

Βαγγέλης Ντούλες
30ος στη λίστα του ΔΚ στην Περιφέρεια Τιράνων. Στο ψηφοδέλτιο είχε την 11η θέση130ος μεταξύ των 153 υποψηφίων βουλευτών που ΔΚ. Εξελέγησαν 59301ος μεταξύ των υποψηφίων όλων των κομμάτων. Εξελέγησαν 140

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου