Δύο ελληνικής καταγωγής βουλευτές στο νέο αλβανικό κοινοβούλιο

Δύο ελληνικής καταγωγής βουλευτές στο νέο αλβανικό κοινοβούλιο

Η καταμέτρηση των ψήφων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην Αλβανία, με τα ελάχιστα κουτιά που έχουν απομείνει να μην αλλάζουν το αποτέλεσμα για τις βουλευτικές έδρες. Ο απολογισμός για την ελληνική μειονότητα, 2 βουλευτές.

Οι υποψήφιοι της ελληνικής μειονότητας με σοβαρές πιθανότητες εκλογής ήταν τρείς, ο Βαγγέλης Ντούλες, ο Βαγγέλης Τάβος και ο Νίκος Κούρης. Να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει δείγμα σταυρών των υποψηφίων από τις εκλογές του 2017 καθώς υπήρχαν κομματικές λίστες χωρίς σταυρό.

Βαγγέλης Ντούλες

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες

Ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του κόμματος ΚΕΑΔ, 11ος στην λίστα του δημοκρατικού κόμματος στην περιφέρεια Τιράνων συγκέντρωσε μικρό αριθμό σταυρών, 848. Η θέση που κατέλαβε βάση ψήφων, είναι η 31η ανάμεσα σε 36 υποψηφίους, παρόλα αυτά εκλέγεται διότι ήταν σε εκλόγιμη θέση στην λίστα του κόμματος. Είναι η πρώτη φορά που ο Ντούλες κατέβηκε υποψήφιος στην Περιφέρεια Τιράνων καθώς διαχρονικά η εκλογική του περιφέρεια είναι ο Αυλώνας.

Νίκος Κούρης

Ο νεοεκλεγείς βουλευτής Νίκος Κούρης

Ο Νίκος Κούρης, μέλος του κόμματος EEMM MEGA, σε εκλόγιμη θέση (5ος) στην λίστα του σοσιαλιστικού κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας συγκέντρωσε 4409 σταυρούς και εκλέγεται. Η επίδοση του σε ψήφους τον κατατάσσει στην 5η θέση ενώ στην πρώτη βρίσκεται ο Έντι Ράμα με 11412 ψήφους.

Ο Βαγγέλης Τάβος, βγήκε νωρίς εκτός παιχνιδιού καθώς το κόμμα του δεν κατάφερε να κερδίσει βουλευτική έδρα στην περιφέρεια Αργυροκάστρου. Ο ίδιος συγκέντρωσε 2237 ψήφους ενώ το κόμμα του το LSI 5790 έναντι 12579 το 2017.

Οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία είχαν την χαμηλότερη συμμετοχή υποψηφίων ελληνικής καταγωγής και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η συμμετοχή τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να είναι φθίνουσα. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε πως η πλειοψηφία των υποψηφίων ελληνικής καταγωγής στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν άνθρωποι ταγμένοι στην γραμμή των μεγάλων αλβανικών κομμάτων στα οποία μετείχαν, ακόμα και σε ζητήματα εις βάρος της μειονότητας ακολουθούσαν την γραμμή του κόμματος. Ελπίζουμε ο κ. Κούρης να μην ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία και να παλέψει για το συμφέρον της ελληνικής μειονότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου