Δρόπολη: Οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν εμβολιασμό από την Ελλάδα

Δρόπολη: Οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν εμβολιασμό από την Ελλάδα

Δυσανασχετούν οι κάτοικοι της Δρόπολης σχετικά με το θέμα της χορήγησης των εμβολίων κατά του COVID-19.

Σε επικοινωνία που είχαμε με ανθρώπους που ζουν μόνιμα σε Δερβιτσάνη, Αργυρόκαστρο, αλλά και σε άλλα χωριά της Δρόπολης, αρκετοί προχωρούν στον εμβολιασμό με εμβόλια που τους χορηγεί το αλβανικό υγειονομικό σύστημα, μέσω των τοπικών λειτουργών υγείας.

"Δε μας υπολογίζουν εμάς πια στην Ελλάδα", λέει στο himara.gr μια μεσήλικας. Ενώ συνεχίζοντας αναφέρει πως δε θα καταφέρει να πάει στα Γιάννενα να εμβολιαστεί.

Όπως διαπιστώνετε και από τα λεγόμενα και άλλων Ελλήνων της Ε.Ε.Μ., εκείνο που προκαλεί φόβο στους κατοίκους, είναι γενικά τα φάρμακα που τους χορηγεί η Αλβανία και ειδικά τώρα στην περίπτωση των εμβολίων, όπου αρκετά από αυτά δεν έχουν ευρωπαϊκή έγκριση.

Επίσης τονίζουν πως θα έπρεπε η Περιφέρεια Ηπείρου να ασκήσει πιέσεις στις ελληνικές αρχές ώστε για όσους διαμένουν μόνιμα στη Βόρειο Ήπειρο, να στείλει εμβόλια τα οποία θα έχουν έχουν καταχωρηθεί στο ΑΜΚΑ τους.

Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι η πλειονότητα των Βορειοηπειρωτών κατέχει ελληνική ιθαγένεια ή Ε.Δ.Τ.Ο. και φορολογείται και στην Ελλάδα.

Ειδικά τώρα με την 14μερη καραντίνα που έχει επιβάλει η αλβανική κυβέρνηση σε όσους εισέρχονται από την Ελλάδα, οι κάτοικοι στη Δρόπολη λένε πως έχασαν την ελπίδα για εμβολιασμό στα Γιάννενα.

"Όταν δεν υπήρχε η πανδημία, στα Γιάννενα πηγαίναμε για γιατρό, είτε ήτανε ιδιώτης, είτε δημόσιος. Πηγαίναμε με δικά μας έξοδα. Μετά πάλι στα γιαννιώτικα μαγαζιά ψωνίζαμε και εκεί αφήναμε τα περισσότερα λεφτά μας", λέει άλλη Δροπολίτισσα στη σελίδα μας.

Επίσης ένα άλλο περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά την Άνω Δρόπολη, είναι ο φόβος κάποιων λειτουργών υγείας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό ηλικιωμένου ζευγαριού. Τελικά δεν προχώρησαν στον εμβολιασμό της γυναίκας λόγω του ότι έχει σοβαρά θέματα υπέρτασης και της είπανε πως θα ήτανε καλό να τη δει πρώτα ο γιατρός της στην Ελλάδα.

Ακόμη θα πρέπει να αναφερθεί ένα θετικό παράδειγμα στη γειτονική Σερβία, όπου το κράτος μέριμνα γιας Σέρβους του Κοσόβου, εμβολιάζοντάς τους η ίδια. Έτσι και στην ΕΕΜ, ελπίζουμε πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα εισηγηθούν μιας τέτοιας αντίστοιχης πρωτοβουλίας.

Τελικά το πρόβλημα με την απομόνωση των Βορειοηπειρωτών από την Ελλάδα γίνεται όλο και πιο σοβαρό, ενώ κανένας πια δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δε θα χαθεί κάποια ζωή από μια τέτοιου είδους αμέλεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου