Αλβανία: Αποχή των πολιτών από τις εκλογές ή μαζική μετανάστευση;

Αλβανία: Αποχή των πολιτών από τις εκλογές ή μαζική μετανάστευση;

Τα τοπικά εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν, μέχρι στιγμής έχουν μετρήσει περισσότερα από 287.000 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 273.097 είναι έγκυρα και 10.546 έχουν κριθεί άκυρα.

Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια, 136.861 είναι υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα 104.323 είναι υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος και της Συμμαχίας για Αλλαγή και 19.289 ψήφοι υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ενσωμάτωσης. Ακόμη το ρεκόρ των άκυρων ψηφοδελτίων και το μεγάλο ποσοστό αποχής θέτουν πολλά ερωτηματικά.

Ως συνήθως το θέμα της καταμέτρησης των εκλογών στην Αλβανία, φαίνεται πως αποτελεί ακόμη πρόβλημα, μιας και πότε απέχουν οι σχετικές επιτροπές για την καταμέτρηση και πότε απέχουν διενέξεις μεταξύ των κομμάτων. Ακόμη και με την παρουσία του δυτικού παράγοντα στη χώρα, η αλβανική πολιτική σκηνή παραμένει δημοκρατικά ανώριμη και αυταρχική.

Επίσης η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στις φετινές εκλογές, δεν φανερώνει μόνο τη δυσαρέσκεια των πολιτών, αλλά και τη μαζική μετανάστευση προς το εξωτερικό, η οποία έχει ενταθεί κατά τις δύο πρόσφατες θητείες του Ράμα στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.

Όσο για το εάν οι χθεσινές εκλογές μπορούν να θεωρηθούν δημοκρατικές, ίσως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την ξαφνική 14μερη καραντίνα που επεβλήθη εκτάκτως για τους πολίτες που εισέρχονται στη χώρα, με πρόσχημα την πανδημία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου