Αλβανία: Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων των πολιτών

Αλβανία: Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων των πολιτών

Σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα της υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων στην Αλβανία, προχώρησε ο Συνήγορος του Πολίτη της χώρας. Το θέμα έχει εγείρει σοβαρές αντιδράσεις μιας και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που πράττει οτιδήποτε το παράνομο για να παραμείνει στην εξουσία, θεωρεί την όλη πράξη μια απλή διαδικασία συλλογής δεδομένων των ψηφοφόρων του.

Μέσω μιας εκτενούς του ανακοίνωσης, ο Συνήγορος του Πολίτη υποστηρίζει πως η χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από μια πολιτική παράταξη είναι παράνομη και απαιτείται οι αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να κριθούν ένοχοι οι αίτιοι, σύμφωνα με την ισχύουσα αλβανική νομοθεσία.

Ειδικότερα, η συλλογή προσωπικών δεδομένων των πολιτών χωρίς τη συγκατάθεσή τους σχετίζεται άμεσα με την εισχώρηση στον προσωπικό τους βίο και αποτελεί ωμή παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το δικαίωμα στην προσωπική ζωή και ο σεβασμός της από την πολιτεία είναι αναφαίρετο και οι περιορισμοί αυτού του δικαιώματος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διαθέτει τη σχετική νομοθεσία.

Επίσης στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο Σύνταγμα της Αλβανικής Δημοκρατίας και στο άρθρο 35 που προβλέπει τη μη υποχρέωση κάποιου ώστε να επιτρέψει δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά του δεδομένα χωρίς τη του, πλην των περιπτώσεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια, την εγκληματικότητα και άλλες περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανησυχεί για τυχόν κυρώσεις, αλλά αντιβαίνει πλήρως στις συνταγματικές διατάξεις δηλώνοντας πως τα δεδομένα δεν έχουν συλλεχθεί πρόσφατα, αλλά αποτελούν στοιχεία που κατά καιρούς έρχονται στη διάθεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ως διαμεσολαβητής, καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει άμεσα η οποιαδήποτε παράνομη χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της χώρας. Επιπλέον κάνει λόγο για αποζημιώσεις που οφείλονται στους πολίτες σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Τέλος, εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η οποία και θα πρέπει να διασφαλιστεί θεμελιωδώς ούτως ώστε η δημοκρατία στη χώρα να μην τεθεί σε κίνδυνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου