Η Χιμάρα ως πρωτεύουσα της Ηπείρου κατά το 1700

Η Χιμάρα ως πρωτεύουσα της Ηπείρου κατά το 1700

Στην πληθώρα των ιστορικών αρχείων που συναντάμε για την Ήπειρο – ως αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού – δεν αρκούμαστε μόνον στην ελληνική βιβλιογραφία. Πολλά είναι εκείνα τα έργα, μη Ελλήνων ιστορικών και γεωγράφων, που αναφέρονται με λεπτομέρειες στην περιοχή μας.

Στην προκειμένη περίπτωση σας παρουσιάζουμε ένα παλαιό βιβλίο γεωγραφίας του Γάλλου φιλοσόφου, ιστορικού και δασκάλου, Claude Buffier (1661 – 1737). Ο Buffier σπούδασε στο κολλέγιο των Ιησουιτών , όπου κι έγινε δεκτός στο Τάγμα τους κατά τα δεκαεννέα του χρόνια. Μία περίοδο της ζωής του διέμενε στη Ρώμη, όπου και συνέγραψε και το βιβλίο το οποίο γίνεται η αναφορά του στην Ήπειρο. Επίσης διακρίνονταν για τη διαύγειά του.

Στο έργο του "Nuova geografia del p. Buffier edizione seconda romana corretta ed accresciuta notabilmente di molte interessanti notizie particolarmente de' presenti cangiamenti di Europa coll'aggiunta in principio del Trattato della sfera del p. Jacquier ed in fine di una Geografia sacra compilata da un dilettante per intelligenza della sacra scrittura. Il tutto raccolto da un p.l. di m" παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία όπως και χάρτες που αφορούν την Ελλάδα.

Επίσης τονίζει και οριοθετεί τη μεταξύ Ηπείρου και Αλβανίας περιοχή, αναφέροντας τη Χιμάρα ως πρωτεύουσα της Ηπείρου και τα Ακροκεραύνια Όρη ως το σημείο διαχωρισμού με την Αλβανία.

Ο Χρονογράφος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου