Στο έλεος των κινεζικών εμβολίων και της Ελλάδας η ελληνική μειονότητα

Στο έλεος των κινεζικών εμβολίων και της Ελλάδας η ελληνική μειονότητα

Συνεχίζοντας να διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας και με το βλέμμα στραμμένο προς την Ελλάδα, οι κάτοικοι όλης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία ελπίζουν ακόμη σε μια καταλυτική παρέμβαση της ούτως ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν ασφαλείς στον τόπο τους.

Το αλβανικό κράτος με το σχεδόν πρωτόγονο και ελειπέστατο υγειονομικό του σύστημα, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει απέναντι σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία, αλλά επιπλέον παρέχει το κινεζικό εμβόλιο (Sinovac) για το οποίο δεν έχει δοθεί καμία πιστοποίηση με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι φοβισμένος.

Στην περιοχή της Δρόπολης, ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιο έναντι του ιού. Ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή της Χιμάρας όπου εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί της αλβανικής κυβέρνησης επίσης με το κινεζικής προελεύσεως Sinovac.

Υπερήλικες στην περιοχή της Χιμάρας περιμένουν να κάνουν το εμβόλιο Sinovac της αλβανικής κυβέρνησης

Η μειωμένη συμμετοχή των υπερηλίκων που αποτελεί την μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα των μόνιμων κατοίκων, αν μη τι άλλο μαρτυρά πως αισθάνονται διχασμένοι αναμένοντας από το ελληνικός κράτος και τις αρχές του στην Αλβανία να πράξει τα δέοντα και να τους χορηγήσει υπό τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες ένα εμβόλιο με περισσότερες "εγγυήσεις" σαν αυτά που χορηγούνται στους Έλληνες πολίτες.

Ενώ στην πλειοψηφία τους οι Βορειοηπειρώτες είναι Έλληνες πολίτες και διαθέτουν ΑΜΚΑ, οικονομικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη την μετάβαση τους στην ελληνική επικράτεια ώστε να εμβολιαστούν. Το κόστος είναι δυσβάστακτο καθώς όσοι ζουν μόνιμα στη γενέτειρά τους για να να μεταβούν στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, καλούνται να πληρώσουν 80€ για το υποχρεωτικό τεστ COVID-19 στην Αλβανία. Αν συνυπολογίσουμε και τα οδοιπορικά έξοδα και πως οι εμβολιασμοί γίνονται σε δύο δόσεις, το συνολικό κόστος είναι αρκετά υψηλό και καθιστά το ταξίδι ασύμφορο.

Τονίζουμε για ακόμη μία φορά τη σημαντικότητα δημιουργίας εμβολιαστικού κέντρου κοντά στα σύνορα με ειδική ρύθμιση-μεριμνα ώστε τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας να μπορούν να μεταβούν με χαμηλό κόστος και να κάνουν το εμβόλιο ως Έλληνες πολίτες.

Όσο για εκείνους που κατέφυγαν στο εμβόλιο που τους χορηγεί η Αλβανία μέσω του τοπικού υγειονομικού συστήματος, φαίνεται να έχουν προσέλθει μόνο και μόνο γιατί έχουν χάσει πια την ελπίδα τους περιμένοντας την Ελλάδα να ανταποκριθεί θετικά και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για τους πολίτες της.

Δυστυχώς ο χρόνος κυλά εις βάρος αυτών που ακόμα ελπίζουν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια