Αλβανικές κάλπες: Εκκρεμεί ακόμη το ψηφοδέλτιο

Αλβανικές κάλπες: Εκκρεμεί ακόμη το ψηφοδέλτιο

Λίγες ημέρες απομένουν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου στην Αλβανία, ωστόσο ακόμη εκκρεμεί το ψηφοδέλτιο. Κι αυτό διότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν αντιρρήσεις σχετικά με το πως θα αναγράφονται τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές σε αυτό.

Ο πρόεδρος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής της Αλβανίας Ilirijan Celibashi, προτείνει ως την πιο κατάλληλη εκδοχή το ψηφοδέλτιο να περιέχει τα ονόματα των υποψήφιων, καθώς κρίνει πως προτιμάται πιο πολύ και είναι παρόμοιο με εκείνο της Κροατίας.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζητά να εξεταστούν τα τρία μοντέλα της ψηφοφορίας που έχουν παρουσιαστεί από τη διοίκηση, ενώ επιθυμεί ένα ψηφοδέλτιο από τα πιο απλά.

Από την άλλη το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά την αναγραφή των ονομάτων "χωρίς εκείνα να κρύβονται κάτω από αριθμούς" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, ο Celibashi πρότεινε το ψηφοδέλτιο όπου τα κόμματα θα αναγράφονται με το λογότυπό τους, και οι υποψήφιοι με το όνομά τους. Ωστόσο η πρόταση του εγκρίθηκε στην ψηφοφορία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής.

Κατά το τέλος της προθεσμίας για καταγραφή των πολύ - ονοματικών λιστών στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, έχουν καταγραφεί συνολικά 2 εκλογικές συμμαχίες, το Δημοκρατικό Κόμμα - Συμμαχία για Αλλαγή και η Συμμαχία του Εθνικού Μετώπου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, 10 πολιτικά κόμματα και 5 υποψήφιοι προτεινόμενοι από τους ψηφοφόρους.

Αν κάποιος αφιερώσει λίγο χρόνο να διαβάσει τον εκλογικό νόμο της Αλβανίας θα συμπεράνει πως πρόκειται για έναν νόμο που μόνο σαφής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Δυστυχώς όπως όλα δείχνουν και τα ψηφοδέλτια θα κινηθούν στο ίδιο μήκος κύματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου