Ακόμη μια αρπαχτή της κυβέρνησης Ράμα κατά των Ελλήνων της Χιμάρας

Ακόμη μια αρπαχτή της κυβέρνησης Ράμα κατά των Ελλήνων της Χιμάρας

Απαλλοτριώσεις σε εξευτελιστικές τιμές για τα δεδομένα της περιοχής.
Στο στόχαστρο τα χωριά Κούδεσι και Κεπαρό.

Με υπουργική απόφαση που λήφθηκε στις 26/2/2021, αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών των κατοίκων των χωριών Κούδεσι και Κηπαρό. Με την εν λόγω απόφαση θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες περιουσιών που θα πάρει το κράτος για την υλοποίηση του δρόμου, ο οποίος ξεκινάει από την Αυλώνα, περνάει τα χωριά του ποταμού της Αυλώνας και καταλήγει στο Κηπαρό.

Μια επένδυση έμπνευσης του γνωστού και μη εξαιρετέου – Κώτσο Κοκδήμα – και χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για να υλοποιηθεί αυτός ο δρόμος, για ανεξήγητο λόγο θα χρειαστεί να ξεριζωθούν αιωνόβια ελαιόδεντρα στα χωριά Κούδεσι και Κηπαρό.

Με την υπουργική αυτή απόφαση υποτίθεται ότι αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για υφαρπαγή. Η ίδια η υπουργική απόφαση ορίζει ότι το ποσό της αποζημίωσης θα είναι με την τιμή ζώνης όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση υπ.αρ. 83-3.2.2016, η οποία καθορίζει την αξία της γης και των ακινήτων στην Δημοκρατία της Αλβανίας.

Βλέποντας κανείς με προσοχή, η τιμή της καλλιεργήσιμης γης στα χωριά Κούδεσι και Κηπαρό ορίζεται στα 240lek, κάτι λιγότερο από 2ευρώ/τμ, ενώ η εμπορική τιμή ξεκινά από 60ευρώ/τμ. Το συνολικό ποσό που προβλέπει η υπουργική απόφαση της 26/2/2021 για τα 65 περίπου χιλιόμετρα του δρόμου ανέρχεται στα 24.656.060,43lek, ήτοι 218.492 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, για να φτιάξει κανείς την αίτηση με τα προαπαιτούμενα για την αποζημίωση της περιουσίας του το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το ίδιο το ποσό της αποζημίωσης.

Ο μόνος δρόμος – μπροστά στην αναλγησία του κράτους – είναι οι κάτοικοι να ενημερωθούν και να απευθυνθούν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου