Σαφές μήνυμα για την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία έστειλε από τα Τίρανα ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, θέτοντας ιδιαίτερα τα ζητήματα της περιουσίας και της εκπαίδευσης.
Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη στρατηγική ατζέντα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Πλακιωτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από τον σεβασμό του κράτους δικαίου και την ουσιαστική εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και στα προβλήματα που αφορούν άμεσα τα μέλη της.
«Η αποτελεσματική προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μελών της, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και την ιδιοκτησία, αποτελεί για εμάς ζήτημα ύψιστης σημασίας», τόνισε.
Η αναφορά από τα Τίρανα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θέτει τα μειονοτικά δικαιώματα μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Η προστασία της ιδιοκτησίας και η πρόσβαση στη μειονοτική εκπαίδευση δεν αποτελούν απλώς διμερή ζητήματα Αθήνας και Τιράνων, αλλά συνδέονται με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα που εξετάζονται στην ενταξιακή διαδικασία.
Στην ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσιμάρης, ενώ παρούσα ήταν η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Λαμπρινή Κομίνη.
Η παρέμβαση Πλακιωτάκη επαναφέρει έτσι στο ευρωπαϊκό τραπέζι δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, την ασφάλεια των περιουσιών και την κατοχύρωση των εκπαιδευτικών της δικαιωμάτων, την ώρα που η Αλβανία επιδιώκει να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής της πορείας.
