Πώς ξεπλένουν το χρήμα τα πολιτικά εκτεθειμένα άτομα στην Αλβανία;

Πώς ξεπλένουν το χρήμα τα πολιτικά  εκτεθειμένα άτομα στην Αλβανία;

Ο Οργανισμός Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (AIF), στην Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας 2024-2030 στην Αλβανία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται από πολιτικά εκτεθειμένα άτομα για το ξέπλυμα χρήματος που αποκτήθηκε μέσω εγκληματικών πράξεων διαφθοράς ή υπεξαίρεσης καθήκοντος.

Σύμφωνα με τον AIF, αυτά τα άτομα, μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους, πραγματοποιούν επενδύσεις υψηλής αξίας σε επιχειρήσεις χωρίς σαφή πηγή εισοδήματος. Μια άλλη μορφή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι η δήλωση άμεσων υψηλών κερδών από επιχειρήσεις που ανήκουν σε πρώην πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Ο AIF παρατηρεί επίσης υψηλό κύκλο εργασιών κεφαλαίων σε ατομικούς λογαριασμούς που δηλώνονται ως επιχειρηματικά έσοδα, αλλά δεν δικαιολογούνται από πραγματικά επιχειρηματικά έσοδα.

Μια άλλη τυπολογία είναι η αρχική τοποθέτηση διαχειριστών ή νόμιμων εκπροσώπων, καθώς και εταίρων νομικών προσώπων χωρίς ιστορικό εγκληματικής δραστηριότητας, αλλά χωρίς κατάλληλη προετοιμασία στην οικονομική ή εκπαιδευτική κουλτούρα για την ανάπτυξη τέτοιων εμπορικών δραστηριοτήτων. Αυτές οι εταιρείες, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμπλέκονται στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Ο AIF σημειώνει ότι τα άτομα αυτά επενδύουν σε ακίνητα χωρίς σαφή πηγή εισοδήματος ή σε δηλωμένες τιμές κάτω από την αγοραία αξία.

Τα φυσικά πρόσωπα κάτοικοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα οντοτήτων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα σενάρια υψηλότερου κινδύνου περιλαμβάνουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων με άγνωστη ή αδικαιολόγητη πηγή εισοδήματος, την κατάθεση μετρητών με άγνωστη πηγή σε τραπεζικό λογαριασμό και την αγορά ακινήτων σε χαμηλές τιμές που επανεκτιμώνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για φυσικά πρόσωπα μη κατοίκους, τα κύρια σενάρια ξεπλύματος χρήματος περιλαμβάνουν τη δημιουργία και εγγραφή νόμιμων προσώπων κατοίκων και τη χρήση των τραπεζικών λογαριασμών τους για λήψη ή αποστολή εμβασμάτων από/προς διάφορες δικαιοδοσίες χωρίς σαφή σύνδεση με το αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας, καθώς και την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα χωρίς σαφή πηγή εισοδήματος.

Τα νομικά πρόσωπα μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με τον AIF, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό υποκειμένων που εμπλέκονται σε πιθανή δραστηριότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως με πηγή εισοδήματος από εγκλήματα στον φορολογικό τομέα, απάτη, οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά. Τα βασικά σενάρια περιλαμβάνουν:

- Τοποθέτηση κεφαλαίων άγνωστης προέλευσης σε πραγματική εμπορική κυκλοφορία.

- Επένδυση σε ακίνητη περιουσία στο όνομα της υφιστάμενης εταιρείας που ανήκει σε άτομα ύποπτα για εγκληματική δραστηριότητα σε αδικαιολόγητες αξίες με νόμιμες πηγές.

- Το όφελος μεγάλων μεταφορών στον επιχειρηματικό λογαριασμό του ατόμου που είναι ύποπτο ότι εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα από την κοινωνία χωρίς σαφή σύνδεση μεταξύ της προσφερόμενης υπηρεσίας ή των αγαθών και της πληρωμής.

- Η εμπλοκή ενός μεμονωμένου ατόμου σε πολλές οντότητες που έχουν το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας ή την ίδια διεύθυνση και διενεργούν συναλλαγές χωρίς σαφή σύνδεση μεταξύ των μερών της συναλλαγής.

- Ύποπτες μεταφορές που λαμβάνονται για λογαριασμό εταιρείας που δεν έχει πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

- Η χρήση νομικών προσώπων προς όφελος μεταφορών από το εξωτερικό μέσω απάτης, όπου η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων διοχετεύεται στο εξωτερικό και ένα μέρος αποσύρεται σε μετρητά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια