Ολοκληρώθηκε σήμερα η ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Shield 25»

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Shield 25»

Η Ρουμανία τοποθέτησε πλήρως τις δυνάμεις της στη Μαύρη Θάλασσα, με δεκάδες πλοία, αεροπλάνα επιτήρησης, ελικόπτερα και χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό που συμμετείχαν στη μεγάλη ναυτική άσκηση.

Η «Sea Shield 25», μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στοχεύει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και στην προετοιμασία για διάφορους τύπους απειλών. Η άσκηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην περιοχή, με τη Μαύρη Θάλασσα να παίζει στρατηγικό ρόλο στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση συμμετέχουν 1600 Ρουμάνοι στρατιώτες, μαζί με 11 κράτη-μέλη: Αλβανία, Βουλγαρία, Καναδάς, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία.

Η άσκηση περιλαμβάνει εξασκήσεις επίσκεψης, επιβίβασης, ελέγχου και κατάσχεσης (VBSS) και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων των 12 συμμετεχουσών χωρών. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν άμεσο πυρ και προσομοιώσεις επιθέσεων, σχεδιασμένες για την προετοιμασία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν σε δύσκολες καταστάσεις.

Σε απόσταση περίπου 64 χιλιομέτρων από τις ρουμανικές ακτές, ακούγεται συναγερμός στον ήρεμο αέρα της θάλασσας. Ένας μη ταυτοποιημένος στόχος εντοπίζεται από το ραντάρ, προκαλώντας άμεσο συναγερμό σε όλη τη ναυτική δύναμη. Η αεροπορική υποστήριξη είναι έτοιμη και ένα ελικόπτερο IAR 330 Puma Naval αναχωρεί για αποστολή αναγνώρισης.

Ανάμεσα στις συμμετέχουσες μονάδες είναι η Ομάδα Αντιμέτρων Ναρκών της Μαύρης Θάλασσας, που ιδρύθηκε το 2023 και έχει κρίσιμο ρόλο στην εξουδετέρωση υποθαλάσσιων κινδύνων. «Υπάρχει ο κίνδυνος μετακίνησης ναρκών, κάτι που επηρεάζει τις επιχειρήσεις,» εξηγεί ο υπολοχαγός-διοικητής Cătălin Harabagiu, διοικητής του Στρατιωτικού και Επιχειρησιακού Τμήματος της φρεγάτας King Ferdinand: «Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε και να ενεργούμε μαζί, καθώς και να μιλάμε την ίδια γλώσσα.»

Η άσκηση περιλαμβάνει επίσης ειδικές δυνάμεις, καταδρομείς και ειδικούς σε χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική προστασία (CBRN), προσομοιώνοντας μια σειρά από σενάρια σύγχρονης πολεμικής κατάστασης.

Ο Υποναύαρχος Cornel Cojocaru, Διοικητής της Ρουμανικής Ναυτικής Δύναμης, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και συνεχιζόμενης επαγρύπνησης. «Από την αρχή του πολέμου, υπήρξαν απειλές και η ρωσική ναυτική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Ουκρανία τόσο με επιφανειακά πλοία, όσο και με υποβρύχια και αεροσκάφη,» δήλωσε. «Χρειαζόμαστε σύγχρονη τεχνολογία, καθώς και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό.»

Η άσκηση προσφέρει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ μια ευκαιρία να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους και να ενισχύσουν τα μέτρα συλλογικής άμυνας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η άσκηση διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2015 και η φετινή έκδοση ολοκληρώνεται στις 11 Απριλίου, μετά από δώδεκα ημέρες πλήρους εκπαίδευσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια