Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το σύνθημα που ακούστηκε από σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, η επίσημη απόφαση των Αρχών περιορίστηκε στην επιβολή ποινών χωρίς αποτάξεις, προκαλώντας ερωτήματα για το μήνυμα που στέλνεται μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) ολοκληρώθηκε και οι ποινές σύμφωνα με τις πληροφορίες επιβλήθηκαν «κλιμακωτά», ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής και το έτος φοίτησης των σπουδαστών. Οι σπουδαστές που συμμετείχαν στην παρέλαση ξεπερνούσαν τους 100. Στα πλαίσια της πάταξης παρόμοιων φαινομένων, διοικητής της Σχολής τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ανώτατος αξιωματικός με βαθμό αρχιπλοιάρχου, ενώ ο προκάτοχος του ήταν πλοίαρχος. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι φωνές που κάνουν λόγο για υπερβολική πειθαρχική αυστηρότητα απέναντι σε νέους που απλώς εξέφρασαν – με τρόπο σαφώς ακατάλληλο ως προς τη φρασεολογία – ένα πατριωτικό συναίσθημα, σε μια ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας.
Το σύνθημα «Η Κύπρος είναι ελληνική, γα@@@ται η Τουρκία» που ακούστηκε στο βίντεο που κυκλοφόρησε μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάστηκε δημόσια για τη φρασεολογία του και προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι εκφράζει – έστω και αδόκιμα – την αγανάκτηση μιας γενιάς που μεγάλωσε με τις πληγές της κατοχής στην Κύπρο ανοιχτές, και βλέπει συνεχώς την τουρκική προκλητικότητα να εντείνεται χωρίς ουσιαστική διεθνή απάντηση.
Αντί να τιμωρηθούν συλλήβδην όσοι φώναξαν το σύνθημα, ίσως θα έπρεπε να αναγνωριστεί η βαθύτερη αιτία πίσω από τη στάση τους: μια αυθόρμητη έκφραση εθνικής ταυτότητας, που δυστυχώς εκφράστηκε με ακατάλληλο τρόπο. Όμως όταν νέοι άνθρωποι, που πρόκειται να υπηρετήσουν την πατρίδα, νιώθουν την ανάγκη να φωνάξουν συνθήματα – έστω και υπερβολικά – για την Κύπρο και την Τουρκία, μήπως το πρόβλημα δεν είναι αυτοί αλλά η αποστειρωμένη στάση του κράτους απέναντι στον πατριωτισμό;
Σχόλια