Ο πληθωρισμός του 2,1% κυριαρχεί στα αλβανικά ράφια

Ο πληθωρισμός του 2,1% κυριαρχεί στα αλβανικά ράφια

Οι τιμές των τροφίμων στην Αλβανία συνέχισαν να αυξάνονται και τον Μάρτιο του 2025, με ρυθμούς υψηλότερους από τον γενικό μέσο όρο του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε ετήσια αύξηση 2,1%, ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη του Μαρτίου 2024 που ήταν 2,3%. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Τα τρόφιμα αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα που επηρεάζει τον πληθωρισμό, καθώς σχεδόν το ήμισυ της ετήσιας αύξησης των τιμών αποδίδεται σε αυτά. Η μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση του πληθωρισμού προήλθε από την κατηγορία των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Ακολούθησαν οι δαπάνες για έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό και συντήρηση της κατοικίας, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με το ενοίκιο, το νερό, τα καύσιμα και την ενέργεια, καθώς και ο τομέας της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των τιμών στην ένδυση και την υπόδηση, στις υπηρεσίες φιλοξενίας, στα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, στις επικοινωνίες, στην εκπαίδευση και στην υγεία. Η μόνη κατηγορία που παρουσίασε αρνητική επίδραση ήταν οι μεταφορές, με μείωση των τιμών.

Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, η πιο έντονη αύξηση τιμών καταγράφηκε στον τομέα της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού, ο οποίος σημείωσε άνοδο 7,4%. Αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στις τιμές των αλκοολούχων ποτών και του καπνού, των ειδών επίπλωσης και οικιακής συντήρησης, των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, καθώς και στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Ακολουθούν οι αυξήσεις στις υπηρεσίες φιλοξενίας, στις επικοινωνίες, στα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, στις δαπάνες για ενοίκια, καύσιμα και ενέργεια, αλλά και στην εκπαίδευση και την υγεία. Αντίθετα, σημαντική μείωση καταγράφηκε στις τιμές των μεταφορών.

Αναφορικά με τα επιμέρους είδη διατροφής, τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των πατατών), το κρέας, τα γλυκά και τα προϊόντα με βάση τη ζάχαρη. Ελαφρώς αυξημένες ήταν και οι τιμές των ψαριών.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή συγκρίνοντας τον Μάρτιο με τον Φεβρουάριο του 2025, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στον τομέα της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού και στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Ακολουθούν οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, των καυσίμων και της ενέργειας, στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, στις επικοινωνίες, στην ένδυση και την υπόδηση, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες φιλοξενίας και στα διάφορα καταναλωτικά αγαθά. Η μοναδική μηνιαία μείωση σημειώθηκε στην κατηγορία των επίπλων και του οικιακού εξοπλισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια