Ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, συμμετέχει σήμερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Πριν από την έναρξη, απευθύνθηκε στα μέσα ενημέρωσης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούσαν τη δήλωση του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Πρόσφατα, η Κροατία, η Αλβανία και το Κόσοβο υπέγραψαν μια δήλωση για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Σε απάντηση, η Σερβία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επειγόντως διευκρινίσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών της Κροατίας και της Αλβανίας σχετικά με το συγκεκριμένο έγγραφο.
Η συμφωνία αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία, με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας, Μπρατισλάβ Γκάσιτς, να τη χαρακτηρίζει προκλητική. Οι σερβικές αρχές τόνισαν ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να εξετάσει τη συνεργασία με την Κροατία και την Αλβανία, αλλά μόνο στο πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή, η οποία έγινε χωρίς τη συμμετοχή της Σερβίας αλλά με την εμπλοκή της Πρίστινας, αποτελούσε «ανοιχτή πρόκληση» και «σοβαρή παράβλεψη της πραγματικότητας στο πεδίο».
Οι σερβικές αρχές ζήτησαν άμεσες εξηγήσεις από το Ζάγκρεμπ και τα Τίρανα σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς και τους τελικούς στόχους αυτής της βιομηχανικής και στρατιωτικο-ασφαλιστικής πρωτοβουλίας. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι η Σερβία δεν επρόκειτο να επιτρέψει καμία μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να απειλήσει την εδαφική της ακεραιότητα, την ασφάλεια των πολιτών της ή την ειρήνη στην περιοχή.
Ο πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε στη συνέχεια ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας παραβίαζε την αποκαλούμενη υποπεριφερειακή συμφωνία ελέγχου των όπλων του 1996 και ότι η Κροατία και η Αλβανία πιθανότατα δεν είχαν ενημερώσει το ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι με την κίνηση αυτή είχε ξεκινήσει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση δύσκολη για τη Σερβία, αλλά πρόσθεσε ότι είχαν κατανοήσει το μήνυμα που τους είχε σταλεί. Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του θα προστάτευε τον εαυτό της, θα εμπόδιζε οποιαδήποτε απειλή και ότι θα αμυνόταν πάντα με επιτυχία απέναντι σε κάθε πιθανό επιτιθέμενο, ακόμα και αν αυτός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός.
Σήμερα, ο Κροάτης πρωθυπουργός Πλένκοβιτς απάντησε στις δηλώσεις του Βούτσιτς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κάποιος θα αφιέρωνε πέντε λεπτά για να διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Κροατίας, Αλβανίας και Κοσσόβου. Υποστήριξε ότι επρόκειτο για συνηθισμένες συμφωνίες και ότι η Κροατία δεν είχε καμία εχθρική πρόθεση.
Ο Πλένκοβιτς ανέφερε ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα έγγραφο που υποστηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τριών χωρών και τόνισε πως η συμφωνία αυτή δεν είχε εχθρικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι κατανοούσε την ανάγκη κάποιων να αναζητούν εχθρούς, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για εχθρική κίνηση. Επιπλέον, σημείωσε πως η Κροατία δεν είχε ανάγκη να ζητήσει άδεια ούτε από τη Σερβία ούτε από το ΝΑΤΟ για μια τέτοια πρωτοβουλία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Πλένκοβιτς δήλωσε ότι σκόπευε να εκμεταλλευτεί τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να στρέψει την προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση της περιοχής. Επισήμανε ότι ήταν απαραίτητο να παρακολουθούν τη σταθερότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και την κατάσταση στη Σερβία. Υπογράμμισε, τέλος, ότι είχε φτάσει η στιγμή να δοθεί προσοχή σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια είχε αποδειχθεί ασταθής.
Σχόλια