Ο Βούδας, γεννημένος ως πρίγκιπας Σιντάρτα Γκαουτάμα στο Λουμπίνι του σημερινού Νεπάλ, είναι η κεντρική μορφή του βουδισμού – μιας θρησκείας που γεννήθηκε στην Ινδία και εξαπλώθηκε με τα χρόνια σε ολόκληρη την Ασία, πολύ πριν την έλευση του Ισλάμ. Μέσω του Δρόμου του Μεταξιού, ο βουδισμός πρόσφερε ενότητα και σύνδεση ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς.
Παρά την υποστήριξή του σε μια ειρηνική θρησκεία, ο Μενάνδρος υπήρξε και στρατιωτικός κατακτητής. Κατόρθωσε κάτι που ούτε ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πέτυχε: την κατάκτηση της Παταλιπούτρας (ελληνιστί Παλιβόθρα), πρωτεύουσας της Μαγκάδα – μιας πανίσχυρης στρατιωτικής περιοχής της αρχαίας Ινδίας, εκεί όπου και ο Βούδας έφτασε στη φώτιση.
Όταν ο Αλέξανδρος πλησίασε την περιοχή, οι στρατιώτες του φοβήθηκαν να προχωρήσουν, καθώς ο Ινδός βασιλιάς Δανάναντα (γνωστός ως Ξανδράμης στους Έλληνες) διέθετε τεράστιο και καλά εξοπλισμένο στρατό. Ο Αλέξανδρος τελικά επέστρεψε πίσω και πέθανε λίγο αργότερα. Ο Μενάνδρος, όμως, σύμφωνα με ιστορικούς όπως ο V. A. Smith και ο W. W. Tarn, ολοκλήρωσε το όνειρο του Αλεξάνδρου και κυρίευσε την Παταλιπούτρα.
Ο Μενάνδρος αναγνωρίστηκε από τους Βουδιστές ως σοφός και δίκαιος ηγέτης, και το όνομά του –στη μορφή Μιλίντ– συνεχίζει να δίνεται σε παιδιά στην Ινδία μέχρι και σήμερα.
Σχόλια