Μαυροβούνιο: Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του Αλαμπάρ

Μαυροβούνιο: Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του Αλαμπάρ

Εκατοντάδες κάτοικοι, τοπικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες διαδήλωσαν στο Ουλτσίν του Μαυροβουνίου, διαμαρτυρόμενοι για τη μίσθωση των παραλιών της περιοχής, τονίζοντας πως «το Ουλτσίν δεν είναι προς πώληση».

Η διαμαρτυρία της 22ας Μαρτίου πραγματοποιήθηκε λόγω της δυσαρέσκειας που προκάλεσε ο διαγωνισμός για την ενοικίαση των παραλιών, τις οποίες διαχειρίζονταν μέχρι πρότινος ντόπιοι επιχειρηματίες. Φέτος, όμως, η καλύτερη προσφορά προήλθε από την αραβική εταιρεία Eagle Hills.

Η πρόεδρος της ένωσης «Άντα Μπογιάνα» δήλωσε ότι η περιοχή δεν πρέπει να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο τύπου Ντουμπάι, καθώς αποτελεί φυσικό θησαυρό και μέρος της τοπικής κληρονομιάς. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος των ενοικιαστών παραλιών κατηγόρησε τον διαγωνισμό για αδικία εις βάρος των ντόπιων.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Eagle Hills προτίθεται να αποσυρθεί, επιτρέποντας στους τοπικούς επιχειρηματίες να διατηρήσουν τις μισθώσεις τους με το ίδιο τίμημα που προσέφεραν στον διαγωνισμό.

Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, είχε καταθέσει την υψηλότερη προσφορά για την τετραετή εκμετάλλευση εννέα από τις δεκαεννέα παραλίες της περιοχής. Ωστόσο, η καθυστέρηση στη διαδικασία του διαγωνισμού και η εγγραφή της εταιρείας στο Μαυροβούνιο μετά την αρχική προθεσμία προκάλεσαν υποψίες.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι, πέρα από την ενοικίαση των παραλιών, η εταιρεία ενδιαφέρεται για μια τεράστια επένδυση στην περιοχή, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή αεροδρομίου, νοσοκομείου, μαρίνας και την ανακαίνιση της παλιάς πόλης του Ουλτσίν.

Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, συνάντησε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν ότι η μίσθωση της ακτής για 99 χρόνια θα αφαιρούσε τον έλεγχο της περιοχής από την τοπική κοινότητα.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενες ατασθαλίες στη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι το κράτος υποσχέθηκε δημόσια περιουσία χωρίς διαφανείς διαδικασίες.

Τέλος, οι κάτοικοι ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών για την ακύρωση του διαγωνισμού, επιμένοντας ότι οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται την τοπική ταυτότητα και το περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια