Μάρτα Κος: Αλβανία και Μαυροβούνιο «πρωτοπόροι» για την ένταξη στην ΕΕ

Μάρτα Κος: Αλβανία και Μαυροβούνιο «πρωτοπόροι» για την ένταξη στην ΕΕ

Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο θεωρούνται πρωτοπόροι στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Μάρτα Κος. Σε συνέντευξή της στη Σλοβενία, η Κος εκτίμησε την πρόοδο των δύο χωρών και επιβεβαίωσε τα χρονοδιαγράμματα για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Κος ανέφερε ότι δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προηγούνται στη διαδικασία ένταξης, με το Μαυροβούνιο να βρίσκεται στην πρώτη θέση και να είναι πιθανό να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Όσον αφορά την Αλβανία, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να φτάσει στο τέλος των διαπραγματεύσεων στα τέλη του 2027.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά της ότι η διαδικασία δεν θα παρεμποδιστεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει σε αυτά. Επεσήμανε ότι η σημασία της επικοινωνίας είναι καθοριστική, καθώς δεν μπορεί να φανταστεί ότι, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις, ένα κράτος-μέλος θα απορρίψει την ένταξη μιας χώρας. Για τον λόγο αυτόν, δήλωσε αισιόδοξη για την ένταξη τόσο της Αλβανίας όσο και του Μαυροβουνίου.

Αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, τόνισε ότι η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ μόνο εάν ενισχύσει το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με την Κος, η Σερβία θα είναι έτοιμη να γίνει μέλος της Ένωσης όταν θα διαθέτει έναν λαό εξίσου ισχυρό με σήμερα, παρακολουθώντας στενά τις ενέργειες των πολιτικών της ηγετών. Υποστήριξε ότι αυτό είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό στο παρελθόν και στη Σλοβενία, ενώ επανέλαβε ότι η διεύρυνση της ΕΕ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο σερβικός λαός θα μπορέσει να κατευθύνει τις πολιτικές της χώρας του προς την ένταξη στην ΕΕ.

Τέλος, η Κος υπογράμμισε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελεί απλώς μια τεχνική διαδικασία, αλλά έχει κυρίως γεωπολιτική διάσταση. Για τον λόγο αυτόν, τόνισε τη σημασία της αντίδρασης της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και παγκόσμιας σταθερότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια