Ο Ράμα δήλωσε ότι η συνάντησή τους υπήρξε θετική και ότι, όπως επεσήμανε και η ίδια η Κάλας, δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ανάμεσα στην Αλβανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της ενταξιακής πορείας προς την ΕΕ και στον φιλόδοξο στόχο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το 2027. Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα των Βαλκανίων σε μια περίοδο όπου, όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα, δεδομένου ότι όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν ως κοινό προσανατολισμό την ένταξη στην ΕΕ. Αυτός ο στόχος, υπογράμμισε, αποτελεί ένα ισχυρό σημείο αναφοράς που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της καθημερινής πολιτικής και των βημάτων που απαιτούνται για την ένταξη.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε με την Κάλας και το ζήτημα της στρατηγικής συνεργασίας. Τόνισε ότι η ασφάλεια αποτελεί πλέον κεντρικό θέμα τόσο στην καθημερινότητα όσο και στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε ακόμη σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε εντός της ΕΕ και έδειξε πως η υποστήριξη των πολιτών προς την Ένωση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1983.
Από την πλευρά της, η Κάγια Κάλας εστίασε στην υπογραφή της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του σιδηροδρομικού έργου Δυρράχιο – Ρογκοζίνα, το οποίο αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII. Όπως δήλωσε, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενισχύσει το εμπόριο και να ενδυναμώσει τις συνδέσεις της Αλβανίας τόσο με τις γειτονικές χώρες όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει ως ένας σημαντικός διάδρομος για τη στρατιωτική κινητικότητα μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία.
Η Κάλας αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, τονίζοντας ότι προέρχεται από μια χώρα που έχει ήδη ολοκληρώσει το ταξίδι προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί τη συνεργασία όλων των πλευρών, καθώς προϋποθέτει δύσκολες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ευρεία στήριξη. Παρατήρησε επίσης ότι οι πολίτες της Αλβανίας εκφράζουν ευρέως την υποστήριξή τους στην ένταξη και δήλωσε πως αυτός είναι ένας στόχος που οι Αλβανοί επιθυμούν έντονα να επιτύχουν, παρόλο που για την πραγματοποίησή του απαιτείται σκληρή δουλειά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Σχόλια