Κάλας: «Αλβανία και Μαυροβούνιο κάνουν πραγματικά βήματα και σημαντικές μεταρρυθμίσεις»

Κάλας: «Αλβανία και Μαυροβούνιο κάνουν πραγματικά βήματα και σημαντικές μεταρρυθμίσεις»

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτέλεσε βασικό θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις εντάσεις που παρατηρούνται σε διάφορα σημεία της περιοχής, καθώς και την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξής τους στην ΕΕ.

Το Συμβούλιο, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, ασχολήθηκε επίσης με τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ ακολούθησε και ο πρώτος διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ της ΕΕ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαμε χθες και σήμερα με τους Υπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων, πραγματοποιήσαμε πολύ καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις», δήλωσε η Κάλας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής είναι ζωτικής σημασίας. Αν κοιτάξετε τον χάρτη, θα δείτε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στην Ευρώπη και γεωγραφικά ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Η ίδια πρόσθεσε πως η διαδικασία διεύρυνσης είναι εξαιρετικά σημαντική και πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος. «Βλέπουμε ότι η Αλβανία και το Μαυροβούνιο κάνουν πραγματικά βήματα και εφαρμόζουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ελπίζουμε πως θα έχουμε ιστορίες επιτυχίας από την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κάλας σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνταγματική κρίση και τόνισε πως κάθε απόπειρα διάσπασης της χώρας είναι απαράδεκτη. Κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να μην επιτρέψουν την εμβάθυνση των διχασμών. «Όταν επισκέφτηκα τη χώρα, παρατήρησα πως υπάρχει ευρεία συναίνεση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Είναι ώρα να ληφθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Η Κάλας υπογράμμισε ότι η διεθνής παρέμβαση θα μπορούσε να μειωθεί σταδιακά, εφόσον οι τοπικές αρχές αποδείξουν πως είναι σε θέση να αναλαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, η ίδια ανέφερε πως η εξομάλυνσή τους είναι κρίσιμη. «Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να συνεχιστεί, και για αυτόν τον σκοπό έχουμε διορίσει ειδικό απεσταλμένο, τον Πέτερ Σόρενσεν», είπε.

Τέλος, η Κάλας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφτεί τις χώρες της περιοχής τον Μάιο, ενώ προειδοποίησε πως οποιαδήποτε συμμετοχή σε εορτασμούς ή παρελάσεις στη Μόσχα για την 9η Μαΐου δεν θα περάσει απαρατήρητη από την ευρωπαϊκή πλευρά, ιδίως υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης ευρείας πολεμικής δράσης της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια