Μια υπόθεση με διεθνή αντίκτυπο φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω από τη σύλληψη του Ιταλού πανεπιστημιακού Michele D’Angelo, καθηγητή βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της L’Aquila. Ο Michele D’Angelo κρατείται εδώ και δύο μήνες στις φυλακές Φιέρι στην Αλβανία, μετά από τροχαίο που σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου στον οδικό άξονα Λεβάν – Φιέρι.
Η εισαγγελία τον κατηγορεί για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και εγκατάλειψη του τόπου του ατυχήματος. Η υπεράσπιση, από την άλλη, υποστηρίζει ότι οδηγούσε με χαμηλή ταχύτητα και πως δεν υπήρχε τρόπος να αποφύγει τη σύγκρουση με το άλλο όχημα.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία. Μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου, ανάμεσά τους ο βουλευτής Luciano D’Alfonso, απηύθυναν έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Bajram Begaj, ζητώντας να επιτρέψει την επιστροφή του πανεπιστημιακού στην πατρίδα του. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της L’Aquila στηρίζει δημόσια το αίτημα για την απελευθέρωσή του.
Η ιταλική πρεσβεία στα Τίρανα και το γενικό προξενείο στην Αυλώνα παρακολουθούν στενά την υπόθεση, προσφέροντας νομική βοήθεια και επισκέψεις στις φυλακές. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η υπόθεση απειλεί να εξελιχθεί σε διπλωματικό ζήτημα ανάμεσα σε Τίρανα και Ρώμη.
Ανακοίνωση Αστυνομίας – Διεύθυνση Αστυνομίας Φιέρι
Σε συνέχεια των στοιχείων για το τροχαίο της 8ης Αυγούστου 2025, στο σημείο «Qafa e Koshovicës», όπου τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, οι έρευνες έδειξαν ότι το δυστύχημα προκλήθηκε όταν το όχημα του M. A. παρεμπόδισε αιφνιδίως την πορεία του δρόμου και στη συνέχεια ο οδηγός απομακρύνθηκε.
Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, οι ειδικοί της Τροχαίας συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον 45χρονο M. A., μόνιμο κάτοικο Ιταλίας, με τις κατηγορίες «παραβίαση κανόνων οδικής κυκλοφορίας» και «εγκατάλειψη τόπου ατυχήματος».
Ένας από τους τέσσερις τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ημέρες αργότερα στο Νοσοκομείο Τραύματος στα Τίρανα.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπενθυμίζουν ότι η αλβανική νομοθεσία προβλέπει προσωρινή κράτηση των οδηγών που εμπλέκονται σε τροχαία με σοβαρές συνέπειες -ιδίως όταν υπάρχει θάνατος ανηλίκου- έως ότου ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες και διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του δυστυχήματος.
