Την Παγκόσμια Ημέρα των Δασών, η γερμανίδα υπουργός περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε, συμμετείχε σε δράση αναδάσωσης στο Τεπελένι, με στόχο την αποκατάσταση του Εθνικού Πάρκου του ποταμού Αώου. Στο παρελθόν, τα δάση της περιοχής παρείχαν φυσική προστασία απέναντι στη διάβρωση, ωστόσο, το οικοσύστημα αυτό χρειάζεται πλέον παρεμβάσεις, ιδίως λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η υπουργός επεσήμανε ότι οι κλιματικές αλλαγές συνδέονται, σε κάθε μέρος του κόσμου, με περιόδους ξηρασίας, καταιγίδες και πλημμύρες, ενώ η πολιτική δεν έχει ακόμα αντιδράσει επαρκώς σε αυτά τα φαινόμενα. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό πως η ανθρώπινη ύπαρξη εξαρτάται από το περιβάλλον και πως η φύση πρέπει να θεωρείται σύμμαχος, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή μας αντί να τη βλάψουμε.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, δημιουργήθηκε φυτώριο που περιλαμβάνει περίπου 15.000 νεαρά φυτά αυτόχθονων ειδών, τα οποία πρόκειται να φυτευτούν σε δέκα διαφορετικές περιοχές κατά μήκος της κοιλάδας του Αώου. Ο περιβαλλοντικός ειδικός Όλσι Νίκα χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πάρκου.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του Αώου ως οικοσύστημα είναι ο υψηλός βαθμός διάβρωσης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη μεγάλη μεταφορά ιζημάτων. Όπως ανέφερε, αυτό αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς λόγους αντίδρασης στην κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων, καθώς η αποψίλωση των δασών θεωρείται ο κύριος παράγοντας που προκαλεί το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά την απόκτηση καθεστώτος προστασίας, στον Αώο θα πρέπει να αναπτύσσονται μόνο δραστηριότητες που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Παρ' όλα αυτά, η περιβαλλοντική οργάνωση Eco Albania έχει εντοπίσει ορισμένες βιομηχανίες που εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή.
Ο Νίκα επισήμανε ότι ένας από τους βασικούς κινδύνους είναι η εξορυκτική και μεταποιητική βιομηχανία, αναφερόμενος ειδικά στους κλάδους του πετρελαίου, των ορυχείων και της ασφάλτου. Ανέφερε επίσης ότι έχει καταγραφεί η δραστηριότητα σχεδόν δέκα επιχειρήσεων που συλλέγουν αδρανή υλικά απευθείας από την κοίτη του ποταμού, ενώ ένας ακόμα σοβαρός κίνδυνος είναι η εκτροπή του νερού από τον Αώο.
Το σχέδιο διαχείρισης του εθνικού πάρκου, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη του 2024, δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, η υλοποίησή του θα είναι καθοριστική για το μέλλον του ποταμού και της προστατευόμενης περιοχής.
Σχόλια