Η θητεία των πρέσβεων και προξένων στην Αλβανία πρόκειται να επεκταθεί από τρία σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τη διπλωματική υπηρεσία που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο, που είχε τροποποιηθεί το 2015, προβλέπει τριετή θητεία για τους επικεφαλής διπλωματικών αποστολών. Ωστόσο, οι προτεινόμενες αλλαγές επιμηκύνουν αυτή τη διάρκεια, ενώ ταυτόχρονα εισάγουν περιορισμούς σχετικά με τη δυνατότητα άσκησης συνεχόμενων θητειών σε διπλωματικές και προξενικές θέσεις.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ορίζει ότι η θητεία ενός αρχηγού διπλωματικής αποστολής θα είναι τετραετής και θα υπάρχει ανώτατο όριο δύο συνεχόμενων θητειών για κάθε διπλωματική αποστολή ή προξενείο. Αυτές οι αλλαγές υπογραμμίζονται στο Άρθρο 32, σημείο 6 του νομοσχεδίου, το οποίο τονίζει ότι ο επικεφαλής δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες στην ίδια θέση.
Παράλληλα, η θητεία των προξένων στο εξωτερικό επεκτείνεται επίσης από τρία σε τέσσερα χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, δεν απαιτείται πλέον οι υποψήφιοι για τις θέσεις πρέσβεων και προξένων να προέρχονται αποκλειστικά από το διπλωματικό σώμα ή να διαθέτουν εμπειρία στην εξωτερική πολιτική. Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 33, σημείο 3, σε ειδικές περιπτώσεις, ο Υπουργός μπορεί να προτείνει στον Πρωθυπουργό υποψηφιότητες για επικεφαλής διπλωματικών αποστολών που προέρχονται από εξέχουσες προσωπικότητες στους τομείς των διεθνών σχέσεων, του δικαίου, της οικονομίας, του πολιτισμού, της επιστήμης ή της κοινωνίας των πολιτών, με στενές ή ευεργετικές σχέσεις με το κράτος υποδοχής.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας Διπλωματικής Ακαδημίας, η οποία θα αναλάβει την εκπαίδευση και κατάρτιση των διπλωματών, με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της ικανότητάς τους να εκπροσωπούν τη χώρα σε διεθνές επίπεδο. Η Ακαδημία αυτή θα έχει επίσης ως αποστολή την ανάπτυξη και συντήρηση ενός πλούσιου αρχείου και βιβλιογραφίας που σχετίζεται με τις ξένες υπηρεσίες της Αλβανίας.
Το Άρθρο 21 του νομοσχεδίου καθορίζει ότι η Διπλωματική Ακαδημία θα είναι υπεύθυνη για την επαγγελματική εκπαίδευση των νέων διπλωματών και την επιμόρφωση των ήδη υπηρετούντων μελών της Υπηρεσίας Εξωτερικών.
Τέλος, το νομοσχέδιο εισάγει μια Επιτροπή Σταδιοδρομίας, η οποία θα αξιολογεί τις επιδόσεις των επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η επάρκειά τους στο χειρισμό των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας.
Σχόλια