Η εταιρεία αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας, τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε τοπικό, από «BB-» σε «BB», με σταθερή προοπτική.
Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με την εταιρεία, την ισχυρή οικονομική και δημοσιονομική απόδοση της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Η S&P επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας σε ξένο και τοπικό νόμισμα στο επίπεδο «B», ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγηση για τη μεταφορά και τη μετατρεψιμότητα κεφαλαίων (T&C), ανεβάζοντάς την από «BB+» σε «BBB-».
Σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία αξιολόγησης, η σταθερή οικονομική προοπτική της Αλβανίας υποστηρίζεται από τις υψηλές καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις, τις μεταναστευτικές εισροές χρημάτων και τη ραγδαία αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, παρά τις ισχυρές γεωπολιτικές εντάσεις και την αβεβαιότητα που δημιουργεί η επικείμενη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.
Η S&P προβλέπει ότι η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ της Αλβανίας θα διατηρηθεί πάνω από 3% μέχρι το 2028, με βασικούς παράγοντες την επενδυτική δραστηριότητα και την κατανάλωση.
Ωστόσο, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η μείωση του εργατικού δυναμικού και η συνεχιζόμενη μετανάστευση. Επιπλέον, η εξάρτηση της αλβανικής οικονομίας από τον τουρισμό και τη ζήτηση από τις κύριες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει την οικονομική της ευαλωτότητα.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι, λόγω του υψηλού εξωτερικού χρέους, των βραχυπρόθεσμων λήξεων του εγχώριου χρέους και των σημαντικών δεσμεύσεων της χώρας μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Η εταιρεία αξιολόγησης σημειώνει επίσης ότι οι διπλωματικές εντάσεις με την Ελλάδα ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση μέσα σε ένα έτος. Στις 23 Μαρτίου 2024, η S&P είχε ήδη προχωρήσει σε αύξηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, από «B+» σε «BB-», επικαλούμενη τη βελτίωση της δημοσιονομικής και εξωτερικής θέσης της Αλβανίας.
Σχόλια