Σύμφωνα με τα στατιστικά της Τράπεζας της Αλβανίας, στο τέλος Αυγούστου ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του νομισματικού δείκτη Μ2 έφτασε το 6,7%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.
Ο δείκτης Μ2 περιλαμβάνει τα μετρητά εκτός τραπεζών και τις τραπεζικές καταθέσεις σε λεκ, και αντιπροσωπεύει τη διευρυμένη ποσότητα χρήματος στην οικονομία.
Η ταχύτερη αύξηση του δείκτη αυτού δείχνει ότι περισσότερα χρήματα σε εθνικό νόμισμα κυκλοφορούν στην οικονομία.
Αυτή η επιτάχυνση οφείλεται κυρίως στην τραπεζική χρηματοδότηση και στις παρεμβάσεις της Τράπεζας της Αλβανίας για να αποτραπεί η υπερβολική ενίσχυση του λεκ.
Στις αρχές του 2022, η πολιτική της Τράπεζας άλλαξε κατεύθυνση, μετά από μία δεκαετία μειώσεων του βασικού επιτοκίου. Από εκείνο το σημείο, ο ρυθμός αύξησης του δείκτη Μ2 επιβραδύνθηκε αισθητά.
Η μείωση της προσφοράς χρήματος σε λεκ συνέβαλε στη σταθεροποίηση της ισοτιμίας, υποστηρίζοντας την ενίσχυση του λεκ έναντι άλλων νομισμάτων, κυρίως του ευρώ.
Ωστόσο, φέτος η προσφορά του λεκ αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Η γρήγορη αύξηση των δανείων σε εθνικό νόμισμα φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας. Στο τέλος Αυγούστου, το χαρτοφυλάκιο δανείων έφτασε τα 812 δισ. λεκ, με ετήσια αύξηση περίπου 12%.
Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα δάνεια σε λεκ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 18%.
Τον Ιούλιο, η Τράπεζα της Αλβανίας επέστρεψε σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο από 3,25% σε 3%. Αυτή η μείωση ενίσχυσε περαιτέρω τη μείωση των αποδόσεων και των επιτοκίων των δανείων για τον ιδιωτικό τομέα.
Εν τω μεταξύ, η δημοσιονομική πολιτική δεν φαίνεται να έχει παίξει κάποιον ρόλο στην αύξηση της προσφοράς του λεκ, καθώς παραμένει περιοριστική. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, το δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε το ιστορικό ρεκόρ των 69 δισ. λεκ.
Ένας άλλος παράγοντας που ενίσχυσε την προσφορά του λεκ ήταν οι αγορές συναλλάγματος από την Τράπεζα της Αλβανίας. Για να αποτραπεί η περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας ευρώ-λεκ, η Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει συνεχιζόμενες αγορές συναλλάγματος.
Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η Τράπεζα αγόρασε περίπου 272 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά συναλλάγματος. Από αυτά, 134,2 εκατομμύρια ευρώ αγοράστηκαν μέσω προγραμματισμένων δημοπρασιών για τη δημιουργία αποθεμάτων, ενώ άλλα 137,6 εκατομμύρια ευρώ αγοράστηκαν άμεσα για να αποφευχθεί η υπερβολική ενίσχυση του λεκ.
Σχόλια