Η Αλβανία αντιμετωπίζει μια νέα και δύσκολη κρίση τα τελευταία χρόνια η οποία είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ένας συνδυασμός παραγόντων από τη μαζική μετανάστευση των νέων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι την αυξανόμενη δυνατότητα για εξ αποστάσεως εργασία μέσω διαδικτύου έχει δημιουργήσει ένα εμφανές κενό στην αγορά εργασίας.
Οι αλβανικές επιχειρήσεις, που στο παρελθόν είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε έναν ικανοποιητικό αριθμό καταρτισμένων υποψηφίων, πλέον δυσκολεύονται να βρουν και να διατηρήσουν ποιοτικό προσωπικό.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η διατήρηση και το κίνητρο του προσωπικού αποτελούν πλέον προτεραιότητα για τις εταιρείες που επιδιώκουν σταθερότητα και αποδοτικότητα. Αν κάποτε ο βασικός παράγοντας προσέλκυσης και διατήρησης των εργαζομένων ήταν οι ανταγωνιστικοί μισθοί, σήμερα οι ανάγκες και οι προσδοκίες τους έχουν αλλάξει.
Οι εργαζόμενοι αναζητούν όχι μόνο υψηλότερες αμοιβές, αλλά και ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης, ευελιξία και μια εταιρική κουλτούρα που να τους αναγνωρίζει και να τους αναγνωρίζει. Δυστυχώς, τα στοιχεία αυτά λείπουν απο τα αλβανικά εργασιακά περιβάλλοντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT, η αγορά εργασίας στην Αλβανία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού. Επιχειρήσεις σε βασικούς τομείς όπως το εμπόριο, η οικοδομή, η τεχνολογία και οι υπηρεσίες δηλώνουν πως έχουν σημαντικές δυσκολίες στο να εντοπίσουν και να κρατήσουν εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Η βασική αιτία είναι η μετανάστευση. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι αλβανοί εγκαταλείπουν τη χώρα με προορισμό κράτη της Ε.Ε., αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.
Η φυγή των νεότερων ηλικιών έχει δημιουργήσει σημαντικά κενά στο εργατικό δυναμικό και αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη τομέων όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Τα τελευταία αποτελέσματα της απογραφής του 2023 έδειξαν πως ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά περίπου 14,8% από το 2011 έως το 2023, φτάνοντας τα 2,4 εκατομμύρια, ενώ η μέση ηλικία αυξήθηκε κατά 7,5 έτη.
Σχόλια