Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, επισκέπτεται την Αλβανία στις 8 Απριλίου

Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, επισκέπτεται την Αλβανία στις 8 Απριλίου

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Κάγια Κάλας, πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων από τις 7 έως τις 9 Απριλίου. Πρόκειται για την πρώτη της περιοδεία στην περιοχή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η Κάλας θα επισκεφθεί το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της, στο Μαυροβούνιο, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γιακόβ Μιλάτοβιτς και τον Πρωθυπουργό Μιλοΐκο Σπάιτς. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί και συνάντησή της με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Όπως επισημαίνεται, το Μαυροβούνιο θεωρείται η χώρα που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Στις 8 Απριλίου, η Κάλας θα βρίσκεται στην Αλβανία, όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο Μπαϊράμ Μπέγκαϊ και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, με τον οποίο θα παραχωρήσει και κοινή συνέντευξη Τύπου. Επιπλέον, θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ίγκλι Χασάνι, και τον Υπουργό Άμυνας, Πίρρο Βένγκου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κάλας θα συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση του Διαλόγου για την Ασφάλεια και την Άμυνα ΕΕ–Αλβανίας, καθώς και στην τελετή υπογραφής συμφωνιών επιχορήγησης και δανείων για το σιδηροδρομικό έργο Δυρράχιο Ρογκοζίνα, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η τελευταία στάση της επίσκεψής της στην περιοχή θα είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου σχεδιάζεται να έχει συναντήσεις με τα μέλη της τριμερούς Προεδρίας, την Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης EUFOR.

Κατά τις ακροάσεις για την επιβεβαίωση του διορισμού της, η Κάλας είχε δεσμευτεί πως θα εργαστεί με στόχο να γίνει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πλην του Κοσόβου μαζί με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Τουρκία, έχουν αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας. Το Κόσοβο έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, ωστόσο η αίτησή του δεν έχει ακόμη εξεταστεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια